Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αλβανία κατά της «διαβολικής» Σερβίας

Ο πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα στη διαμαρτυρία ενάντια στο «Open Balkan» και την «υπόθεση των αποτεφρωτηρίων». Φωτογραφία: BIRN
Freepen.gr - Διαδηλωτές που υποστηρίζουν έναν αντίπαλο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας, τον Σαλί Μπερίσα συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τη Δευτέρα και κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καταγγέλλοντας τη συνάντηση στην Αλβανία των τριών ηγετών χωρών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», αναφέρει το BIRN.

Κάποιοι από αυτούς καίγοντας τη σερβική σημαία, το χαρακτήρισαν «διαβολική» απόπειρα εγκαθίδρυσης σερβικής ηγεμονίας στην περιοχή των Βαλκανίων. «Το διαβολικό εγχείρημα των Ανοιχτών Βαλκανίων είναι μια περιπετειώδης προσπάθεια να αντιταχθεί η πρωτοβουλία του Βερολίνου», είπε ο Σαλί Μπερίσα αναφερόμενος σε προηγούμενη κίνηση της Γερμανίας να αναζωογονήσει τους δεσμούς Βαλκανίων-ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οι τρεις ηγέτες, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δειπνούσαν μακριά από τα Τίρανα στην πόλη Ελμπασάν της κεντρικής Αλβανίας.

Ο Μπερίσα κάλεσε σε «εθνική διαμαρτυρία» ενάντια στην πρωτοβουλία Open Balkan, μετά από ένα θλιβερό Σαββατοκύριακο, όταν είχε προσπαθήσει να αποπέμψει τον σημερινό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

«Σήμερα, Τίρανα και Αλβανία θα διαμαρτυρηθούν για την τριμερή Συμμαχία Βελιγραδίου-Τίρανα-Σκοπίων, Open Balkans – Vucic-Rama-Zaev! Ενάντια στην υπεξαίρεση 430 εκατομμυρίων ευρώ από τον ηγέτη της Μέδουσας [αναφέρεται στον Πρωθυπουργό Ράμα] και στους κλέφτες της κυβέρνησης του», έγραψε ο Μπερίσα στο Facebook.

Είπε ότι ο κύριος λόγος για τη διαμαρτυρία ήταν ότι ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς δε ζήτησε ποτέ συγχώρεση για τα σερβικά εγκλήματα πολέμου κατά των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του 1990.

Το έργο Open Balkan ενισχύει τη Σερβία και δείχνει πως ο Ράμα είναι η μαριονέτα του Βούτσιτς, είπε.

Ένα άλλο ξεχωριστό θέμα για τη διαμαρτυρία, συνέχισε, ήταν το λεγόμενο «θέμα των αποτεφρωτηρίων». Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Λευτέρ Κόκα, για διαφθορά που σχετίζεται με συμβάσεις αποτέφρωσης απορριμμάτων.

Έχοντας ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, που αρχικά είχε το παρατσούκλι βαλκανικό σύστημα «Mini-Schengen», το έργο Open Balkans στοχεύει στην ελεύθερη ροή ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών στα Βαλκάνια, απηχώντας τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ χωρίς διαβατήρια. Μέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει μόνο η Αλβανία, η Σερβία και τα Σκόπια.

Ο Μπάσα και ο Μπερίσα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια σκληρή μάχη για να ελέγξουν το κύριο κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Ξεκίνησε όταν ο Μπάσα απέκλεισε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 9 Σεπτεμβρίου, περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο Μπερίσα συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς».

Μετά από αυτό, ο Μπερίσα άρχισε να πραγματοποιεί συναντήσεις με υποστηρικτές σε δημαρχεία σε όλη την Αλβανία, που χώρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δύο. Το ένα στρατόπεδο υποστήριζε τον Μπάσα και το άλλο τον Μπερίσα.

Στη συνέχεια ο Μπερίσα πραγματοποίησε συνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου, όπου είπε πως 4.446 αντιπρόσωποι του κόμματος ψήφισαν για την απομάκρυνση του Μπάσα από την αρχηγία. Η τελική απόφαση θα ψηφιζόταν από τα μέλη του κόμματος μέσω δημοψηφίσματος στις 18 Δεκεμβρίου - την ίδια ημέρα που ο Μπάσα σχεδίαζε μια άλλη συνέλευση με τους δικούς του υποστηρικτές, με στόχο επίσης να προωθήσει «νέες αλλαγές» εντός του κόμματος.

Μερικές από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν ήταν «η μη αναγνώριση της Συνέλευσης του Μπερίσα και το να μην επιτρέπεται σε κανέναν να κατέχει οποιαδήποτε θέση εντός του κόμματος που χαρακτηρίζεται «non-grata».

Ο Μπερίσα και οι υποστηρικτές του κατευθύνθηκαν τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου ο Μπάσα πραγματοποιούσε συνάντηση με μέλη του κόμματος μετά τη συνέλευση του αντιπάλου του. Εκεί, ο Μπερίσα διάβασε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι περίπου 44.000 μέλη του κόμματος από περίπου 75.000 είχαν ψηφίσει και περίπου το 99 τοις εκατό από αυτούς είχαν ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Μπάσα.

Εν τω μεταξύ, ο Μπερίσα δημιούργησε μια λεγόμενη «Επιτροπή Επανίδρυσης» του κόμματος για να ηγηθεί του κόμματος μέχρι τις 22 Μαρτίου, όταν συγκάλεσε άλλη συνέλευση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail