Δε θα υπάρξει πόλεμος με το ΝΑΤΟ αλλά θα είναι Ρωσία-Ινδία-Κίνα εναντίον Δύσης

Freepen.gr - Πώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν επηρέασαν την κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, των οποίων εταίρος θα είναι τελικά η Ινδία — Ρωσία ή ΗΠΑ, και γιατί κανείς δεν πρόκειται να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Η αρχισυντάκτρια του Pravda.Ru, Inna Novikova μίλησε για αυτό σε μια συνέντευξη με τον πολιτικό επιστήμονα Sergey Mikheyev.

Δε θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Μπάιντεν, η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Το ΝΑΤΟ απάντησε ότι δεν θα υπήρχαν καθόλου εγγυήσεις και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενεργούν όπως τις προηγούμενες δεκαετίες.

Εδώ πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ του τι λένε δημόσια και του τι κάνουν στην πραγματικότητα. Πράγματι, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μας δώσουν καμία εγγύηση έτσι απλά. Θα συνεχίσουν να εξαπατούν τη Ρωσία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι Αμερικανοί εξέταζαν μια επιλογή να αποδεχτούν τη μερική αυτονομία του Ντονμπάς εντός της Ουκρανίας, αν και θα ήταν διαφορετική από αυτή που καθορίζεται στις Συμφωνίες του Μινσκ. Υποτίθεται πως ήθελαν να το κάνουν να μοιάζει με πράξη ευγένειας, να το θεωρήσουν ως μεγάλη παραχώρηση για τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά μια πράξη εξαπάτησης για να κάνουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει το Ντονμπάς.

Οι Αμερικανοί θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν την εικόνα τους. Δε θα κινηθούν για να ικανοποιήσουν καμία από τις απαιτήσεις της Ρωσίας: η ισορροπία δυνάμεων είναι λάθος εδώ. Δεν είχαν καλύψει τις απαιτήσεις μας ούτε στη Σοβιετική εποχή, και δε θα το κάνουν τώρα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν έχουν γίνει χωρίς λόγο. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ δεν ισχύει για την Ουκρανία, επομένως οι Αμερικανοί δε θα πολεμήσουν για το Κίεβο. Επιπλέον, έχουν σχέδιο εκκένωσης πολιτών των ΗΠΑ από την Ουκρανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ουκρανικές αρχές έλαβαν έτσι ένα σαφές μήνυμα από το Λευκό Οίκο: αν συμβεί κάτι, ο Ουκρανικός λαός θα πεθάνει, η ουκρανική οικονομία είναι που θα καταρρεύσει. Η Δύση απλώς θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία ως αντάλλαγμα. Αυτό δεν ακουγόταν σαν παρηγοριά για την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Η Ουκρανία δε θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία χωρίς εγγυήσεις υποστήριξης από άλλες χώρες. Ωστόσο, δε θα της παρασχεθεί υποστήριξη.

Η ομάδα του Ζελένσκι πρέπει να προσποιηθεί τώρα ότι όλα είναι καλά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ουκρανικό καθεστώς μόνο και μόνο για να το διατηρήσουν στη ζωή. Εάν η Ρωσία καταφέρει να μην έχει στρατιωτική παρουσία το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αυτό θα είναι επιτυχία. Ωστόσο, αυτή δεν είναι λύση για την ουκρανική κρίση. Εάν η Ουκρανία συνεχίσει να έχει αντιρωσικές κυβερνήσεις, εάν κάνουν τη μηχανή της προπαγάνδας τους να λειτουργεί έτσι ώστε οι νεαροί Ουκρανοί να μεγαλώνουν και να περιφρονούν τη Ρωσία, θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία για πολλά χρόνια ακόμα.

Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία ως πρόσχημα για διαπραγματεύσεις για ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα. Οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας δεν περιορίζονται μόνο στην Ουκρανία.

Τρίγωνο Ρωσία-Ινδία-Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αναδυόμενη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Υπάρχει επίσης η Ινδία, άλλη μια τεράστια δύναμη. Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν πρόσφατα μια σειρά συμφωνιών μεγάλης κλίμακας. Σε ποιο βαθμό είναι έτοιμη η Δύση να αντιταχθεί σε αυτή τη συμμαχία;

Δε βλέπω καμία προοπτική συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας που θα μπορούσε να απειλήσει τη Ρωσία. Αυτό είναι πρωτίστως ένα παιχνίδι για τις αντιθέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την Ινδία ως μια χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα. Υπάρχει μια μακροχρόνια εδαφική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Εάν η Ρωσία μπορούσε να είναι μεσολαβητής και να προτείνει μια λύση στη σύγκρουση, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να προσφέρουν τη μεσολάβησή τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ινδία για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να επιδεινώσουν μια πιθανή σύγκρουση. Η Ρωσία θα μπορούσε να εμφανιστεί εδώ ως ειρηνοποιός. Η τριάδα Ρωσία, Ινδία και Κίνα θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο και να δημιουργήσει σοβαρό ανταγωνισμό και στη Δύση, υπό την προϋπόθεση πως και οι τρεις χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Ινδία έδειξε ότι οι Αμερικανοί δε θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την Ινδία στους αντιρωσικούς χειρισμούς τους. Οι συμφωνίες που έχουν συνάψει η Ινδία και η Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα αντιβαίνουν ευθέως στον νόμο των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά των χωρών που αγοράζουν ρωσικά όπλα. Δυστυχώς, ο νόμος έχει επηρεάσει τις πωλήσεις των ρωσικών όπλων διεθνώς.

Η Δύση προσπαθεί να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT εδώ και μερικά χρόνια. Μπορούν να συμμετάσχουν διεθνή ιδρύματα για το σκοπό αυτό;

Αν το κάνουν, δε θα αποφύγουν συνέπειες. Αυτό είναι ένα διεθνές σύστημα και η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης του. Όταν κάνουν τέτοιες απειλές, προκαλούν ζημιά στο δολάριο, το ευρώ και ολόκληρο το σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ. Αυτό είναι επωφελές για τρίτα νομίσματα, όπως το γιουάν. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα πρέπει να βρει μια διαθέσιμη εναλλακτική. Εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το SWIFT, η χώρα δεν πρόκειται να πεθάνει από την πείνα. Η ρωσική οικονομία θα λάβει μια δραματική στροφή προς τα εναλλακτικά νομίσματα και το εγχώριο νόμισμα επίσης.


Μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα κάνει τους ανταγωνιστές της Δύσης ισχυρότερους και θα δυσφημήσει το σύστημα SWIFT καθεαυτό. Εάν αποδειχθεί ότι τόσο τεράστιοι παίκτες όπως η Ρωσία μπορούν να αποσυνδεθούν από το σύστημα για τραβηγμένους πολιτικούς λόγους, αυτό θα σήμαινε πως το σύστημα είναι αναξιόπιστο.

Μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές και ακόμη και τις αμερικανικές οικονομίες καθώς η Ευρώπη και η Αμερική είναι οι κύριοι αγοραστές των χρεωστικών υποχρεώσεων της Ρωσίας. Είναι όπως με το Nord Stream 2. Δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια χρήματα στο έργο. Επομένως, εάν θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στο Nord Stream 2, θα προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα σε αυτές τις εταιρείες κάθε φορά.


Τεχνικά, μπορεί κανείς να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το SWIFT, αλλά αυτό θα συνεπάγεται έναν καταρράκτη αρνητικών συνεπειών — βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες — για όλους τους άλλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail