Τα βιβλία γίνονται είδη πολυτελείας στην Τουρκία

Freepen.gr - Οι Τούρκοι εκδότες φοβούνται ότι η μαινόμενη οικονομική κρίση της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να σκοτώσει την εκδοτική βιομηχανία καθώς μετέτρεψε τα βιβλία σε πολυτέλειες που εξαφανίστηκαν.

Οι εκδότες προσπαθούν ήδη να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους σχεδιάζοντας να τυπώσουν λιγότερα βιβλία το επόμενο έτος, «λόγω της αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της εκπληκτικής αύξησης του κόστους χαρτιού», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη, επικαλούμενο πηγές από τον κλάδο.

Συμμορφούμενη με τις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 14% από 19% από τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 21,3%. Τα επιτόκια Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι υψηλότερα.

«Όλη αυτή η αβεβαιότητα θα αναγκάσει τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στην αγορά βασικών ειδών και να αφήσουν στην άκρη την αγορά βιβλίων», είπε ο Haluk Hepkon, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kırmızı Kedi στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ο εκδοτικός κλάδος εξαρτάται από το εισαγόμενο χαρτί και, ως εκ τούτου, επηρεάζεται σοβαρά από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Συνεχίζοντας την πολύμηνη πτωτική της τροχιά, η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 18,36 ανά δολάριο στις 20 Δεκεμβρίου.

«Εκδίδεις ένα βιβλίο και ας πούμε γίνεται επιτυχία και κοστίζει 30 λίρες. Και πηγαίνετε σε μια δεύτερη έκδοση σε μια εβδομάδα και η τιμή ανεβαίνει στις 35 λίρες», είπε ο Hepkon. «Τότε για την τρίτη ή την τέταρτη εκτύπωση, μόνο ο Θεός ξέρει πόσο θα κοστίσει».

Καθώς η Τουρκία αναμένει περισσότερες αυξήσεις των τιμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες για χαρτί, τα δικά της εργοστάσια χαρτιού ιδιωτικοποιήθηκαν και στη συνέχεια έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό.

«Μόνο δύο από αυτά συνεχίζουν την παραγωγή ενώ τα μηχανήματα των άλλων πωλήθηκαν για σκραπ και τα ακίνητά τους πουλήθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κενάν Κοτσατούρκ, πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Εκδοτών. «Η Τουρκία πληρώνει το τίμημα που δεν βλέπει το χαρτί ως στρατηγικό πλεονέκτημα».

Ο εκδοτικός οίκος Heretik είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα τυπώσει ορισμένα βιβλία λόγω της αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του κόστους του χαρτιού.

Η Turkish Cellulose and Paper Industries (SEKA) παρήγαγε τα πρώτα της φύλλα χαρτιού το 1936 και σταμάτησε την παραγωγή το 2005 μετά την ιδιωτικοποίηση της πρωτοποριακής εταιρείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail