Γιατί είμαστε απαισιόδοξοι και το 2022 – Μια κακή κυβέρνηση, σε άθλια οικονομία, σε τραγική αγορά εν μέσω πανδημίας

Και το 2022 θα είναι μια απογοητευτική χρονιά σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα, από το 2010 η Ελλάδα δεν μπορεί να δει μια άσπρη μέρα… και όσοι προσβλέπουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν θα διαψευστούν. 

Από: bankingnews.gr

Γιατί όμως θα είναι το 2022 μια κακή χρονιά;

Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωγενείς λόγοι που επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές του 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι τελικά κατώτερη των περιστάσεων

Η ελληνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τι υποστηρίζει κανείς ή τι ιδεολογία ασπάζεται ή ποιο κόμμα υποστηρίζει τα έχει κάνει μαντάρα σε πολλούς τομείς.
Πιστεύαμε ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η χώρα βρέθηκε στην κυριολεξία στον γκρεμό της χρεοκοπίας.
Όμως και η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζει την ίδια άθλια εικόνα.
Στην πανδημία, δεν χρειάζονται ειδικές αναλύσεις οι 20.500 νεκροί και το αδιέξοδο στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι αποδείξεις ότι απλά ακολουθήθηκε πολύ λάθος στρατηγική.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζει την χειρότερη επιδημιολογική εικόνα πλέον στον κόσμο με βάση τον πληθυσμό της.
Όχι αυτό είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο.
Και αυτό δεν θα αλλάξει από στρατηγική αλλά μόνο από τύχη εάν δηλαδή ο Covid 19 αρχίζει να εξασθενεί παγκοσμίως…
Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων γύρισαν μπούμερανγκ, η κυβέρνηση επέβαλλε lockdown στην νυχτερινή ζωή δηλαδή στους εμβολιασμένους.
Και η τραγελαφική κατάσταση θα συνεχιστεί καθώς η χώρα οδεύει στο άγνωστο χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο αφημένη στην τύχη της.
Στην οικονομία που διατεινόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη, θα ανακάμψει το χρηματιστήριο και θα εισρεύσουν τα ξένα κεφάλαια… συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Το χρηματιστήριο ως καθρέφτης της οικονομίας είναι βαλτωμένο επειδή βάλτωσε και η οικονομία, η πραγματική όχι τα λογιστικά τρικ ωραιοποίησης του ΑΕΠ.
Μια χώρα με τον χειρότερο δείκτη σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, με το δημόσιο χρέος στα 384 δισεκ. και το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 635 δισεκ. δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία όταν μάλιστα τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ αλλά και τα επιτόκια της αγοράς όπως τιμολογούνται από τα κρατικά ομόλογα και τα CDC θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς πυξίδα, αδιάφορο, βαλτωμένο

Όλες οι αγορές του πλανήτη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Ήδη η αποτίμηση του δείκτη βαρόμετρου S&P 500 στην Wall έχει φθάσει στα 39 τρισεκ. δολάρια δηλαδή 195 φορές το ελληνικό ΑΕΠ, όταν πριν 5 χρόνια ήταν στα 20 τρισεκ. η συνολική χρηματιστηριακή αξία...
Ακόμη και της Τουρκίας το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει την χειρότερη εικόνα όχι μόνο ως ποσοστιαία μεταβολή αλλά και σε ποιοτικά στοιχεία όπως συναλλακτική δραστηριότητα και νέα κεφάλαια.
Ένα από τα ενδιαφέροντα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς που αποδεικνύει πόσο είναι τραγικά απαξιωμένη αποτελεί η συμπεριφορά των τραπεζών και εταιριών που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου εντός του 2021.
Η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha bank, ο Ελλάκτωρ οι μετοχές δεν μπορούν να ανακάμψουν παρά τα νέα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί.
Η συμπεριφορά των 4 αυτών μετοχών αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το πώς αποτιμούν οι επενδυτές το ρίσκο όχι μόνο της χώρας αλλά και το εταιρικό ρίσκο.
Όταν αντλούνται κεφάλαια σημαίνει δύναμη… που αυτή η δύναμη θα πρέπει να μεταφράζεται σε τιμή και κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο όταν πρόκειται για εισηγμένες εταιρίες.
Αυτό δεν συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί απλά οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα, δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.

Σαθρό πολιτικό περιβάλλον χωρίς αυτοδυναμία

Όποιος πιστεύει ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι αυτοδύναμη θα πρέπει να επαναξιολογήσει την ανάλυση του.
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τελείωσαν, η ΝΔ θα συρρικνωθεί κάτω από το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%...
Αυτό που έχει συμβεί στο πολιτικό σκηνικό είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση εάν τελικά είναι ΝΔ με ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη που με αλαζονεία κυβερνάει και διαχειρίζεται κρίσιμα γεγονότα.
Θα είναι κυβέρνηση συνεργαζόμενων κομμάτων αν και δεν πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναπτύξει δυναμική στην κοινωνία, είναι κόμμα του παρελθόντος όχι του μέλλοντος.
Θα φθάσουμε στο 2023 όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές και το πολιτικό τοπίο θα είναι κατακερματισμένο, αποσαθρωμένο, δεν θα εμπνέει εμπιστοσύνη.
Στο μεσοδιάστημα όμως οικονομία και κοινωνία θα βουλιάζουν…

Σαθρή οικονομία με ενέσεις ψευδαισθήσεων

Η Ελλάδα με 3 μνημόνια πήρε 270 δισεκ. και η οικονομία δεν άλλαξε.
Η οικονομία δεν ανέκαμψε, δεν δημιούργησε τις ευκαιρίες για όλους.
Προσέξτε 270 δισεκ δόθηκαν στην Ελλάδα με 3 μνημόνια όπου συνδυάστηκαν με μεταρρυθμίσεις.
Φθάνουμε στο σήμερα.
Η ψευδαίσθηση είναι ότι με 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει πορεία η σαθρή ελληνική οικονομία.
Τα 31 δισεκ. αναλογούν περίπου στο 12% των κεφαλαίων που έλαβε η Ελλάδα από τα 3 μνημόνια όπερ σημαίνει ότι… εδώ δεν καταφέραμε να αλλάξουμε την οικονομία με 270 δισεκ. θα την αλλάξουμε με τα 31 δισεκ προφανώς και όχι.
Όσοι το αμφισβητούν… ο χρόνος θα είναι άκρως διδακτικός.

Εξωτερική πολιτική εντυπώσεων χωρίς καμία ουσία

Η Ελλάδα υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία αλλά όχι για την θάλασσα αλλά την στεριά.
Η Ελλάδα γι΄ αυτή την αστεία συμφωνία με την Γαλλία θα πληρώσει 6,5 με 7 δισεκ. για τις γαλλικές φρεγάτες.
Κοινώς οι γάλλοι μιας έπιασαν κορόιδο.
Για τα χωρικά ύδατα η Ελλάδα ξεκίνησε σε διμερές επίπεδο να μεταβάλλει το status quo αλλά μόνο εκεί που την έπαιρνε κατά το λαϊκώς γραφόμενο… με την Ιταλία.
Στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης… απλά εκεί ισχύει το casus belli η αιτία πολέμου.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν προσέφερε πόντους στην διεθνή σκακιέρα, περιμέναμε από τους αμερικανούς και ειδικά τον Trump υποστήριξη και τώρα περιμένουμε από τον υπερήλικα Πρόεδρο Biden ο οποίος αρχίζει να τα χάνει… υποστήριξη.
Κατηγορούμε την Τουρκία αλλά οι Τούρκοι έχουν 1200 εταιρίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με οπλικά συστήματα ή απλά όπλα λειόκανα ή ραβδωτά.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε μια εταιρία αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών επί πολλά χρόνια…

Το 2022 θα είναι μια εξίσου κακή χρονιά για την πανδημία, την οικονομία, το χρηματιστήριο.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι θα ξεκινήσει και η αλλαγή πλεύσης ως προς την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών… η μεγάλη φούσκα των χρηματιστηριακών αγορών ακόμη και εάν δεν ξεφουσκώσει – που είναι ακραία – θα παραμείνει στάσιμη…
Όταν θα έχουμε στασιμότητα ή και διόρθωση διεθνώς μην περιμένετε καμία διαφοροποίηση από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ελληνική αγορά είναι η σκιά της σκιάς ενός βαλτωμένου τίποτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail