Σε ανατολή ή δύση: Για τους Σύριους δεν υπάρχει ανάπαυση

Η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία παραμένει τεταμένη καθώς ένας ακόμη χρόνος πολέμου πλησιάζει στο τέλος του. Στη βορειοδυτική περιοχή, γνωστή ως Greater Idlib, η κατάπαυση του πυρός που μεσολάβησε η Ρωσία και η Τουρκία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, μετά βίας αντέχει.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) βομβάρδισε θέσεις της Hay'at Tahrir al-Sham της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της κοντά στην πόλη Kafr Nouran. Αργότερα αναφέρθηκαν συγκρούσεις κοντά στην πόλη. Ωστόσο, δεν υπήρξαν θύματα.

Η κατάσταση στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της βόρειας περιοχής δεν είναι καλύτερη. Στις 8 Δεκεμβρίου, δύο Τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους που είχε στόχο τη βάση τους περίπου 6 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης αλ Μπαμπ στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Οι κουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν μια μεγάλη λωρίδα γης στα δυτικά της αλ Μπαμπ, ήταν πιθανόν πίσω από την επίθεση.

Στην κεντρική περιοχή, ο SAA, οι δυνάμεις Εθνικής Άμυνας και αρκετοί άλλοι φιλοκυβερνητικοί σχηματισμοί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των πυρήνων του ISIS με άμεση υποστήριξη από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.

Στις 8 Δεκεμβρίου, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στα κρησφύγετα της τρομοκρατικής ομάδας κοντά στις πόλεις Kobajjep και Sholah που βρίσκονται σε έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη Deir Ezzor με την αρχαία πόλη Palmyra στην ανατολική ύπαιθρο της Homs.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέπτυξαν επίσης πρόσθετες ενισχύσεις στη δυτική και νότια ύπαιθρο του Ντέιρ Εζόρ, προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των πυρήνων του ISIS εκεί. Την περασμένη εβδομάδα, η τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε πολλές τολμηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων και κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία συμφιλίωσης στο Deir Ezzor, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, συνεχίζεται. Στις 9 Δεκεμβρίου, το κρατικό Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδικασία και διευθέτησαν το νομικό τους καθεστώς στην πόλη al-Bukamal, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στη νότια περιοχή, οι επιθέσεις σε μέλη κυβερνητικών υπηρεσιών και αμάχους συνεχίζονται. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Mahmoud Ali Khalid al-Bardan, ένας πρώην αντάρτης που εντάχθηκε στη διαδικασία συμφιλίωσης το 2018 και κατατάχθηκε σε έναν φιλοκυβερνητικό σχηματισμό, δολοφονήθηκε όταν ταξίδευε μεταξύ των πόλεων Tafas και Alashaary στη δυτική ύπαιθρο της Daraa.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Ma'mun Ahmad al-Jbawi, αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στην πόλη Inkhil στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Daraa, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο γραφείο του. Ο Σεΐχης Ahmad al-Buqirat, συμπρόεδρος της επιτροπής συμφιλίωσης στην πόλη Tell Shihab στη δυτική ύπαιθρο της Daraa, δολοφονήθηκε επίσης.

Εν τω μεταξύ, στη βορειοανατολική περιοχή, μια συνοδεία του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τουλάχιστον τρία οχήματα μάχης πεζικού M2A2 Bradley (IFVs), εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τις πετρελαιοπηγές al-Omar στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός και ο πληρεξούσιός του, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα κοιτάσματα πετρελαίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στην πόλη Abu Khashab, στη βόρεια ύπαιθρο του Deir Ezzor. Τα στρατεύματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκτόξευσαν κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Οι πρόσφατες ασκήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία πιθανότατα δεν στρέφονταν εναντίον πυρήνων του ISIS, αλλά εναντίον της Ρωσίας και της Δαμασκού. Τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ενίσχυσαν την παρουσία τους στην περιοχή και πραγματοποίησαν μια σειρά ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail