Η τουρκική λίρα καταρρέει στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών - Έφτασε το 120% η υποτίμηση

Freepen.gr - Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου. Το τουρκικό νόμισμα έφτασε να διαπραγματεύεται στις 13,94 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η αξία της τουρκικής λίρας μειώνεται από τις αρχές του 2021 στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Φεβρουάριο, το δολάριο άξιζε 6,9 λίρες και από τότε το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 120%.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα που έφτασε το 21,3% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, ο Ερντογάν παραμένει σθεναρά αντίθετος στην ιδέα της αύξησης του βασικού επιτοκίου. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιστέκεται έτσι στη γενικά αποδεκτή μακροοικονομική θεωρία για την ανάγκη περιορισμού της κυκλοφορίας του χρήματος προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αυξήσεις των τιμών. 

Μια κίνηση για την αύξηση του βασικού επιτοκίου εκτελεί αυτή τη λειτουργία: η Κεντρική Τράπεζα δίνει ακριβότερα δάνεια στις τράπεζες και οι τελευταίες, με τη σειρά τους, αυξάνουν το επιτόκιο για τους πελάτες τους, καθιστώντας τη χρήση των δανειακών κεφαλαίων λιγότερο κερδοφόρα.

Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει το βασικό της επιτόκιο από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο, διατηρώντας το στο επίπεδο του 19%. Το ποσοστό στη συνέχεια μειώθηκε στο 15 τοις εκατό. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει την τελευταία της συνεδρίαση για το 2021 στις 16 Δεκεμβρίου.

Κατά την ομιλία του στη Σμύρνη στα τέλη Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο θα πέσει ξανά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ερντογάν έχει αντικαταστήσει τέσσερις επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο σημερινός επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Şahap Kavcıoğlu, ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του 2021.

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail