Η αναταραχή των Νήσων του Σολομώντος είναι μέρος του υβριδικού πολέμου στην Κίνα

Τα νησιά του Σολομώντα αποσταθεροποιήθηκαν πρόσφατα από μεγάλης κλίμακας ταραχές που ώθησαν την κυβέρνηση να ζητήσει στρατιωτική επέμβαση από τους ιστορικούς Αυστραλούς συμμάχους τους και τα κοντινά Φίτζι. Η αναταραχή προκλήθηκε από ανθρώπους από το πολυπληθέστερο νησί της χώρας, τη Μαλαΐτα, που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα στο Γκουανταλκανάλ για να διαμαρτυρηθούν για την αναγνώριση από την κυβέρνηση του Πεκίνου ως νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας στα τέλη του 2019. Αυτή η κίνηση ώθησε την επαρχία να φλερτάρει με αποσχιστικές φιλοδοξίες ένα χρόνο αργότερα, που προωθήθηκαν και από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο συγγραφέας ρώτησε εκείνη την εποχή, "Το Quad μεθοδεύει να προκαλέσει έναν πόλεμο αντιπροσώπων με την Κίνα στα νησιά του Σολομώντα;" Η βάση αυτής της πρόβλεψης ήταν ότι η Μαλαΐτα είναι ανοιχτά πιστή στην Ταϊπέι, ενώ η Χονιάρα, η πρωτεύουσα των Νήσων του Σολομώντα, υποστηρίζει σήμερα το Πεκίνο. Το ζήτημα του καθεστώτος της Ταϊβάν είναι ένα εξαιρετικά συμβολικό και άκρως στρατηγικό ζήτημα τόσο για την Κίνα όσο και για τους τέσσερις αντιπάλους της. Για το λόγο αυτό, ο συγγραφέας προέβλεψε ότι οι εντάσεις θα έβραζαν τελικά προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί αυτή η νέα φιλική προς την Κίνα κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Sogavare υποστήριξε ότι οι πρόσφατες ταραχές υποκινήθηκαν από το εξωτερικό και στόχευαν στην αλλαγή καθεστώτος εναντίον του, ενώ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα αποτύχουν να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις. Αυτές οι επίσημες δηλώσεις προσδίδουν αξιοπιστία στην πρόβλεψη του συγγραφέα πέρυσι σχετικά με μια συνωμοσία για τιμωρία των Νήσων Σολομώντα για την αναγνώριση του Πεκίνου με τρόπο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα Malaita για να συγκαλύψει το πραγματικό κίνητρο πίσω από τις αναμενόμενες αντισυμβατικές πράξεις επιθετικότητας. Επομένως, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως τα τελευταία γεγονότα ταιριάζουν απόλυτα στο προβλεπόμενο μοντέλο.

Η ζητούμενη αυστραλιανή στρατιωτική επέμβαση πρόσθεσε μια περίεργη ανατροπή σε αυτόν τον Υβριδικό Πόλεμο, καθώς αυτή η χώρα διάκειται σκληρά εναντίον της Κίνας στις μέρες μας, αλλά μόλις έστειλε στρατεύματα για να στηρίξουν αυτήν τη γειτονική φιλική προς την Κίνα κυβέρνηση παρά την κριτική που προκάλεσε από τον ηγέτη της Μαλαΐτα. Η Καμπέρα βοήθησε τον Honiara να προωθήσει αρκετούς στόχους: να προλάβει μια πιθανή κινεζική παρέμβαση στην υποστήριξη αυτής της χώρας, ευθυγράμμιση της περιφερειακής ηγεσίας της· και πιθανώς να θέσει τη βάση για μια «ειρηνευτική» αποστολή στο μέλλον, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Μαλαΐτα.

Προφανώς, η Αυστραλία δεν αισθάνεται άνετα να «παραδώσει» την ιστορική της επιρροή στα νησιά του Σολομώντα, ειδικά όχι αφού κυριολεκτικά της ζητήθηκε από την κυβέρνησή της να επέμβει ξανά στρατιωτικά εκεί. Αυτό δείχνει ότι η Καμπέρα σχεδιάζει να ανταγωνιστεί το Πεκίνο για επιρροή, κάτι που μπορεί να αρχίσει να κάνει με ολοένα και πιο δημιουργικούς τρόπους. Παραμένει ασαφές εάν είχε κάποιο ρόλο στην πρόκληση των τελευταίων ταραχών, αλλά μπορεί κανείς πιθανότατα να αποκλείσει αυτό το σενάριο, καθώς οι Νήσοι του Σολομώντα δεν θα της ζητούσαν ρεαλιστικά να στείλει στρατεύματα για να καταστείλουν τις ταραχές, εάν είχε κάποια αξιόπιστη υποψία ότι το έκανε.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η πιθανή εμπλοκή των άλλων χωρών του Quad μπορεί να απορριφθεί. Οι ΗΠΑ μπορεί να συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ταϊβάν για να σχεδιάσουν το σενάριο αλλαγής καθεστώτος της περασμένης εβδομάδας. Η παρέμβαση που ζητήθηκε από την Αυστραλία θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει στο να παίξει το Quad ένα παιχνίδι «καλός μπάτσος, κακός μπάτσος», όπου η Καμπέρα εκπληρώνει τον πρώτο ρόλο ενώ η Ουάσιγκτον τον δεύτερο. Αυτό θα έδινε στη συμμαχία τη μέγιστη στρατηγική ευελιξία στη διαμόρφωση των γεγονότων. Η Αυστραλία αναμένεται ακόμη και σύντομα να προσφέρει βοήθεια για την ανοικοδόμηση των Νήσων Σολομώντα σε συνδυασμό με την υπάρχουσα βοήθεια των ΗΠΑ στη Μαλαΐτα.

Αυτό που έχει δείξει μέχρι στιγμής αυτός ο υβριδικός πόλεμος στα Νησιά του Σολομώντα είναι πως τα μικρά έθνη που αλλάζουν την αναγνώρισή τους από την Ταϊπέι στο Πεκίνο θα τιμωρηθούν μέσω της εξωτερικής όξυνσης των προϋπαρχουσών εντάσεων ταυτότητάς τους για τερματισμό της αλλαγής καθεστώτος. Ακόμα κι αν αυτές οι κινητικές προκλήσεις αποτύχουν να ανατρέψουν αυτές τις νέες φιλικές προς την Κίνα κυβερνήσεις, θα εξακολουθήσουν να χρησιμεύουν ως πολιτικά πρόσχημα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να ασκήσουν επιρροή πάνω τους, ακόμα κι αν αρχικά με τη μορφή υποστήριξης για την καταστολή των ίδιων αναταραχών που το Quad ήταν υπεύθυνο για την πρόκλησή τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κινεζική διπλωματία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail