Τεχνολογία εξω-ατμοσφαιρικής τροχιάς ελιγμών για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν

Freepen.gr - Την τελευταία ημέρα της άσκησης «Μεγάλος Προφήτης 17», το Ιράν παρουσίασε για πρώτη φορά την τεχνολογία εξω-ατμοσφαιρικής τροχιάς ελιγμών των αποσπώμενων κεφαλών του για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Qadr, σύμφωνα με το english.iswnews.com.

Η τεχνολογία ή η ικανότητα ελιγμών της κεφαλής εκτός ατμόσφαιρας εκτελείται με τη βοήθεια ωθήσεων αερίου υπό πίεση ή διπλού υγρού καυσίμου και αλλάζοντας την κατεύθυνση της κεφαλής, η τροχιά μεταβάλλεται και η ακριβής κατεύθυνση της κεφαλής είναι απρόβλεπτη. Επομένως, αυτή η ικανότητα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χτυπήσει ένας πύραυλος αεράμυνας μια κεφαλή.

Η εξω-ατμοσφαιρική τεχνολογία ελιγμών τροχιάς, εκτός από την αύξηση της ακρίβειας, την καθοδήγηση και τους ελιγμούς του πυραύλου Qadr στην ατμόσφαιρα, ενισχύει τη διαπερατότητά του έναντι της πυραυλικής άμυνας.

Η ικανότητα ελιγμών των κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ικανότητα ελιγμών έξω από την ατμόσφαιρα και υπερηχητική πτήση στην ατμόσφαιρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις για την αντοχή των κεφαλών κατά την υπερηχητική πτήση όπως η διαχείριση θερμοκρασίας, η καθοδήγηση, τα υλικά και η διαδικασία κατασκευής, η εξω-ατμοσφαιρική μέθοδος ελιγμών φαίνεται να είναι η βέλτιστη επιλογή λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση, το κόστος και τον χρόνο για την αναβάθμιση συμβατικών κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να διαφύγουν τους πυραύλους αεράμυνας.

Για παράδειγμα, σε αυτή τη μέθοδο, οι παλιές κεφαλές μπορούν να αναβαθμιστούν και δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν νέα πολύπλοκα και ακριβά πυρίμαχα υλικά. Ο σχεδιασμός της βάσης των κεφαλών δεν αλλάζει πολύ και δε χρειάζεται να σχεδιαστεί από τη βάση.

Σύμφωνα με μελέτες, προφανώς η μόνη χώρα που έχει αποκαλύψει και χρησιμοποιήσει επίσημα τεχνολογία εξω-ατμοσφαιρικών ελιγμών μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Topol-MR. Τώρα, με αυτήν την αποκάλυψη, το Ιράν είναι ένας από τους κατόχους αυτής της τεχνολογίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail