«Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει βαθύτερους δεσμούς με την Αφρική υπό τον Ερντογάν»

Freepen.gr - Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει βαθύτερες σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου στο Twitter.

«Η Τουρκία υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ερντογάν θα συνεχίσει να εμβαθύνει τις ήδη εύρωστες σχέσεις μας με τα αφρικανικά έθνη», έγραψε ο Fahrettin Altun σε tweet την Κυριακή. «Οι οικονομικές μας επενδύσεις, οι εκπαιδευτικοί δεσμοί και οι πολιτιστικές ανταλλαγές μας αποτελούν απόδειξη της πεποίθησής μας στην υπόσχεση της ηπείρου».

Οι δηλώσεις του Altun έγιναν καθώς η Τουρκία φιλοξένησε 16 αρχηγούς κρατών από όλη την Αφρική στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη. Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε πολλούς Τούρκους και Αφρικανούς επιχειρηματίες καθώς και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, ο Ερντογάν ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διορίσουν ένα αφρικανικό μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ενός μέλους από την Αφρική συνιστά «τεράστια, κατάφωρη αδικία». Στην ομιλία του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αφρική είναι μακροπρόθεσμο που δε θα τελειώσει σύντομα.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Αφρική και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αφρική δεν είναι ένα προσωρινό συμφέρον, είναι μια διατηρημένη δέσμευση. Οι Αφρικανοί αδελφοί και αδελφές μας δείχνουν πως ενδιαφέρονται για καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν.

Η παρουσία της Τουρκίας στην Αφρική έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε εμπορικά συμφέροντα και ανταλλαγές ήπιας ισχύος. Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει επεκτείνει δραματικά τη διπλωματική της παρουσία στην ήπειρο και τώρα προσπαθεί να προωθήσει αμυντικό υλικό στην αγορά των όπλων σε Αφρικανούς πελάτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail