Στρατηγική κίνηση της Κίνας για την παγκόσμια κυριαρχία στη βιομηχανία σπάνιων γαιών

Η Επιτροπή Διαχείρισης και Εποπτείας Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας ενέκρινε τη συγχώνευση τριών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης σπάνιων γαιών. Ως εκ τούτου, η νέα υπερ-επιχείρηση περιλαμβάνει τρεις από τους έξι μεγαλύτερους παραγωγούς σπάνιων γαιών στον κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη πως η Κίνα ελέγχει περίπου το 80% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, αυτές οι συγχωνεύσεις θα εξασφαλίσουν την κυριαρχία της ασιατικής χώρας στον κλάδο. Στην πραγματικότητα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το China Rare Earth Group ως «αεροπλανοφόρο» λόγω του μεγέθους και της βιομηχανικής του ισχύος. Σημείωσαν επίσης ότι η China Rare Earth Group θα ελέγχει πάνω από το 70% της παραγωγής σπάνιων γαιών της χώρας.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο νέος όμιλος θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση των China Minmetals Rare Earth Co, Chinalco Rare Earth & Metals Co και China Southern Rare Earth Group Co. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η νεοσύστατη εταιρεία θα εξορύξει σπάνιες γαίες στο νότο της Κίνας. Η Επιτροπή Διαχείρισης και Εποπτείας Κρατικής Περιουσίας θα κατέχει το 31,21% του συνόλου των μετοχών του νέου ομίλου. Κάθε ένα από τα τρία μέλη του ομίλου θα λάβει μερίδιο 20,33%.

Τα μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι κρίσιμα σε σχεδόν κάθε σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή, από το τυπικό smartphone μέχρι τον πιο προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό. Αν και η Κίνα έχει τεράστια αποθέματα σπάνιων γαιών, περίπου 36 εκατομμύρια τόνους, ή το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων, η εξόρυξη σπάνιων γαιών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας σήμερα είναι η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής διαδικασίας μεταλλευμάτων. Οι ΗΠΑ ήταν κάποτε ο κύριος προμηθευτής αυτών των προϊόντων, αλλά δεδομένου πως η εξόρυξη και η επεξεργασία σπάνιων γαιών είναι δύσκολη από άποψη ασφάλειας και συνδέεται με περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι ΗΠΑ σταδιακά κατάργησαν τη βιομηχανία. Εξαιτίας αυτού, περίπου το 80% των αμερικανικών εισαγωγών σπάνιων γαιών προέρχεται πλέον από την Κίνα.

Καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται, η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητων αλυσίδων εφοδιασμού που θα παρακάμπτουν την Κίνα. Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν εντελώς τη βιομηχανία, είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσουν την Κίνα σύντομα. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς καταμερισμού εργασίας, η στήριξη σε προμηθευτές με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συχνά επιφέρει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δυτικοί ειδικοί σημειώνουν ότι η Κίνα δημιουργεί μια τεράστια εταιρεία και συγχωνεύει παραγωγούς σπάνιων γαιών για αυστηρότερους ελέγχους στις τιμές των σπάνιων γαιών. Εν τω μεταξύ, επειδή ο νέος όμιλος επικεντρώνεται κυρίως στην πρωτογενή παραγωγή, η διοίκηση θα είναι σε θέση να ενισχύσει τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η αγορά διανομής είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί και καθώς οι μικρές εταιρείες που εκμεταλλεύονται επίσης σπάνιες γαίες έχουν λιγότερες ευκαιρίες, οι δραστηριότητές τους μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον λόγω μέτρων μείωσης του κόστους.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι οι συνδυασμένες εταιρείες του νέου ομίλου ειδικεύονται στην εξόρυξη σπάνιων γαιών βαρέων ομίλων. Παράλληλα, εκτός Κίνας, οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώνονται κυρίως σε σπάνιες γαίες ελαφριάς ομάδας. Με τις χώρες της Αγγλίας να εστιάζουν στις σπάνιες γαίες ελαφριάς ομάδας, η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προμήθεια σπάνιων γαιών βαρέων ομάδων.

Από τη μία πλευρά, η παγκόσμια οικονομία και η βιομηχανία ανακάμπτουν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Αντίστοιχα, η ζήτηση για μέταλλα σπάνιων γαιών αυξάνεται – το περασμένο έτος, η τιμή του δυσπροσίου και του τερβίου αυξήθηκε κατά περίπου 60% και 90% αντίστοιχα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αστάθεια στη Μιανμάρ, το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή σπάνιων γαιών, αναγκάζει την Κίνα να επωμιστεί την ευθύνη για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για σπάνιες γαίες.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον και ορισμένων άλλων δυτικών χωρών, για το Πεκίνο, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είναι υπεύθυνο μέρος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο, ξεκινώντας από το 2020, η Κίνα αύξησε την ετήσια ποσόστωση εξόρυξης σπάνιων γαιών σε 140.000 τόνους και φέτος την αύξησε κατά 20%.

Ο αινιγματικός πρώην ηγέτης της Κίνας, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, είχε πει στο παρελθόν πως «η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο και η Κίνα έχει σπάνιες γαίες». Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα έχει σίγουρα τοποθετηθεί για να κυριαρχήσει στον κλάδο και η τελευταία συγχώνευση μεταξύ μεγάλων κινεζικών εταιρειών θα διασφαλίσει ότι αυτό το status quo θα παραμείνει έτσι για το άμεσο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail