Εγκύκλιος – Τεχνικές Οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

andreas160578 / pixabay
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος που υπογράφει ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σχετικά με το Τεύχος Τυποποίησης Τεχνικών Προδιαγραφών Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων που καθορίζει τις προδιαγραφές και τα τελικά παραδοτέα της ψηφιακής πλατφόρμας για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Στο εν λόγω Τεύχος Τυποποίησης περιγράφονται:

  • Κανόνες και κριτήρια για τη δημιουργία, επεξεργασία, έλεγχο και διαλειτουργικότητα των δεδομένων.
  • Διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και ελέγχου χωρικών δεδομένων.
  • Μοντέλα δεδομένων για κάθε κατηγορία (πχ. Οδικό δίκτυο, χρήσεις γης κλπ.).

Στόχος της εγκυκλίου είναι οι μελετητές ΣΦΗΟ των Δήμων να εισαγάγουν τις συλλεγόμενες πληροφορίες στην ψηφιακή πλατφόρμα με ομοιόμορφο και εύκολο τρόπο.

Για αυτόν τον σκοπό έχουν δημιουργηθεί κενά πρότυπα θεματικά επίπεδα (templates)  σε μορφή γεωχωρικών δεδομένων (shapefiles) που συμφωνούν με τις προδιαγραφές και  καλύπτουν το σύνολο των θεματικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν.

Ενδεικτικά, τα θεματικά επίπεδα που είναι απαραίτητα για την εύρεση των θέσεων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων είναι: Πυκνότητα πληθυσμού, οδικό δίκτυο, χρήσεις γης και χώροι στάθμευσης.

Η γεωγραφική βάση δεδομένων (πλατφόρμα) θα περιλαμβάνει τόσο τις θέσεις των φορτιστών και τα χαρακτηριστικά τους, όσο και το σύνολο των χωρικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στο στάδιο της ανάλυσης για τον προσδιορισμό της θέσης τους, όπως αυτά περιγράφονται στην υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/93764/396 (ΦΕΚ 4380/Β/2020).

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:

«Με την εν λόγω εγκύκλιο δίνουμε στους μελετητές των Δήμων την τυποποιημένη φόρμουλα ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Η συμπλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας από όλους τους Δήμους θα δώσει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να έχει άμεση πληροφόρηση για τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο της Επικράτειας μέσω ποικίλων «έξυπνων» εφαρμογών, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail