Βαθιές ιστορικές διαφωνίες εμποδίζουν τις αναγκαίες διμερείς σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας

Στις αρχές αυτού του μήνα, αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών συμμετείχε στην 11η σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Καθώς έλαβε χώρα εν μέσω συνοριακής κρίσης, οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως ο συντονισμός στρατιωτικών ασκήσεων με το Κίεβο και η ασφάλεια των συνόρων. Η κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας έχει αποκλιμακωθεί, αλλά ενόψει της ολοένα και πιο τεταμένης κρίσης του Ντονμπάς, το πολωνικό κράτος έχει σίγουρα ανησυχίες για τα άλλα σύνορά του.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, οι προσπάθειες λαθρεμπορίας παράνομων όπλων στην Πολωνία (από την Ουκρανία) αυξάνονται. Μεγάλη προσοχή δόθηκε πρόσφατα στις σχέσεις Πολωνίας-Λευκορωσίας λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα και οι επιπτώσεις τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν γίνεται πολύς λόγος για το θέμα των πολύπλοκων σχέσεων Ουκρανίας-Πολωνίας, οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες.

Από τη μία πλευρά, οι πολωνικές αρχές στη Βαρσοβία στηρίζουν την Ουκρανία σε πολλά στρατηγικά ζητήματα και υπήρξε άφθονη συνεργασία. Η ίδια η Πολωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα ξένα έθνη που αρέσουν στους Ουκρανούς, ενώ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2017, το 87% των Πολωνών θεωρούσε την Ουκρανία ως ευρωπαϊκή χώρα - αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (την ίδια χρονιά, μόνο το 48% των Γάλλων έβλεπαν αυτή τη χώρα έτσι). Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος με τον οποίο η Βαρσοβία και το Κίεβο αντιλαμβάνονται και πολιτικοποιούν την ιστορία του 20ου αιώνα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη συνεργασία τους.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Πολωνία έβλεπε την Ουκρανία ως μια πιθανή ζώνη ασφαλείας ενάντια στη λεγόμενη απειλή των Μπολσεβίκων. Μετά τη συνθήκη ειρήνης της Ρίγας το 1921, η Βαρσοβία κυβέρνησε για άλλη μια φορά τα εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας. Η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών και άλλες ομάδες αντιτάχθηκαν σε αυτόν τον κανόνα χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές τακτικές επίσης και αντιμετώπισαν βάναυση καταστολή. Αυτό δίνει κάποιο πλαίσιο στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής του 1941 στη Σοβιετική Ένωση, πολλοί εθνικιστές Ουκρανοί τάχθηκαν στο πλευρό των Γερμανών, ελπίζοντας να κερδίσουν την υποστήριξη των Ναζί για τον αγώνα ανεξαρτησίας τους. Μερικοί συμμετείχαν σε αντιπολωνικές αντιεξεγερτικές επιχειρήσεις εντός των Waffen-SS και ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός (UPA) διέπραξε αρκετά εγκλήματα πολέμου εναντίον Πολωνών.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Βαρσοβία υποστήριξε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας για να διασφαλίσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και να αποδυναμώσει τη Μόσχα - θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Ιστορία των Ουκρανών είναι συνυφασμένη άρρηκτα με αυτή των Ρώσων, επομένως ο μόνος τρόπος που μπορεί το Κίεβο να «γυρίσει την πλάτη του» στη Μόσχα είναι μέσω της τροφοδότησης του ουκρανικού εθνικισμού. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ήλπιζε σε μια Ουκρανία ενσωματωμένη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Έτσι, η Βαρσοβία υποστήριξε επίσης τις ουκρανικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης (2004-2005) το μεγαλύτερο μέρος της πολωνικής πολιτικής ελίτ υποστήριξε τον Βίκτορ Γιούσενκο και τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλώσεων κατά των «φιλορώσων» Ουκρανών ηγετών (Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Λεονίντ Κούτσμα). Όλα αυτά προκάλεσαν φυσικά μια επιδείνωση των ρωσο-πολωνικών σχέσεων που έχει τις επιπτώσεις της μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γεωργίας το 2008, το Κίεβο και η Βαρσοβία συντόνισαν τις αντιρωσικές πολιτικές τους.

Η πολωνική ελίτ είδε στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο μια ευκαιρία να πιέσει για μια πλήρως φιλοδυτική Ουκρανία που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της. Το πρόβλημα είναι ότι ο ουκρανικός εθνικισμός του Γιούσενκο ήταν σίγουρα ένα σκληρό χάπι και αυτά τα αμοιβαία παράπονα βγήκαν ξανά στην επιφάνεια όταν η κυβέρνησή του δόξασε τον Στέπαν Μπαντέρα, απονέμοντας του τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας. Αυτή η εξύμνηση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και ήταν πολύ ορατή κατά τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν του 2014. Ο Μπαντέρα ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες της UPA και η επίσημη αποκατάστασή του δεν έγινε δεκτή στην Πολωνία λόγω της συνεργασίας του με τη ναζιστική Γερμανία και λόγω της συμμετοχής της UPA στην εθνοκάθαρση των Πολωνών.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα (μετά το Μαϊντάν) ουκρανική ιδεολογία και η επαναδιήγηση της Ιστορίας της (στην οποία ο Στέπαν Μπαντέρα και η UPA/OUN είναι στην πραγματικότητα εθνικοί ήρωες) εμποδίζει σοβαρά κάθε αληθινή συμφιλίωση με την Πολωνία. Για παράδειγμα, ήδη το 2016 το ουκρανικό κοινοβούλιο επέκρινε τον Πολωνό ομόλογό του για το ψήφισμά του σχετικά με τη γενοκτονία της Volhynia.

Επιπλέον, οι νόμοι «αποκομμουνισμού» της Ουκρανίας του 2015 στην πραγματικότητα καθιστούν τιμωρημένη από το νόμο την κριτική στους Ουκρανούς μαχητές της ανεξαρτησίας - στους οποίους περιλαμβάνονται οι προαναφερθέντες μαχητές της UPA. Έτσι, κατά ειρωνικό τρόπο, οι ίδιες πολιτικές και μέτρα «ουκρανοποίησης» που αποξένωσαν τους φιλορώσους Ανατολικούς Ουκρανούς (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την περιοχή του Ντονμπάς, ιδιαίτερα, που έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία), προκάλεσαν επίσης αρνητική αντίδραση από τη Βαρσοβία. Η πολιτική της μνήμης μπορεί να έχει βαθιές γεωπολιτικές επιπτώσεις - οι διαφωνίες για το παρελθόν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον γιατί διαμορφώνονται από ορισμένα οράματα και αρχές.

Έτσι, ενώ η Ουκρανία παρέμεινε ένα είδος κορυφαίας προτεραιότητας στην πολωνική εξωτερική πολιτική, υπάρχουν πολλά ζητήματα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που προκύπτουν από διαφωνίες σχετικά με την Ιστορία και στην πραγματικότητα για τις κοσμοθεωρίες.

Από την Πολωνική σκοπιά, οι διαδηλώσεις του Euromaidan παρουσιάστηκαν ως μια ακόμη ευκαιρία για να απομακρυνθεί το Κίεβο από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Όταν τα πράγματα κλιμακώθηκαν στον πόλεμο του Ντονμπάς, η Βαρσοβία διατήρησε την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων της, με τη μορφή οικονομικών και πολιτικών πρωτοβουλιών (όπως το πρόγραμμα δανείου 100 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο του 2015), καθώς και μέσω παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, η Πολωνία κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των παρόχων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο το 2014-2017.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους της. Η σημερινή φιλοδυτική Ουκρανία δεν έχει πλησιάσει την ενσωμάτωση ούτε με την ΕΕ ούτε με το ΝΑΤΟ, η πολωνική εθνική ασφάλεια ή η ασφάλεια των συνόρων της δεν έχει ωφεληθεί από μια σύγκρουση στη γειτονιά της. Η διεθνής θέση της Πολωνίας δεν έχει ενισχυθεί. Το ίδιο το Κίεβο σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα έχει περιθωριοποιήσει τη Βαρσοβία στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο του Ντονμπάς, όπου η Πολωνία είναι σήμερα κάτι σαν παραμερισμένος παρατηρητής. Εάν η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Πολωνία. Έτσι, η Βαρσοβία, όπως και οι δυτικές δυνάμεις, μπορεί να καταλήξουν να «εγκαταλείψουν» την Ουκρανία σε περίπτωση κλιμάκωσης της τρέχουσας ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.


* Πρώτη δημοσίευση infobrics.org, εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail