Κι όσο σιωπούν οι ρασοφόροι, ο Θεός θα στέλνει Οικονομόπουλους και Σερβετάληδες

«Εννοείται. Και το λέω με όλη μου τη χαρά. Όταν πιστεύεις κάτι, σε ότι έχει να κάνει με τον Χριστό, παραμερίζω τον εαυτό μου. Είναι το φάρμακο των ανθρώπων η Θεία Κοινωνία. Το λέω και συγκινούμαι» είπε ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος απαντώντας στο ερώτημα αν θα κοινωνούσε αμέσως μετά από έναν ασθενή με μολυσματική νόσο.

Του Στρατή Μαζίδη

Υπάρχει ένας ιεράρχης που να είπε αυτά τα λόγια στις μέρες μας; Απεναντίας όταν αποφασίστηκαν τα ισχύοντα μέτρα προβληματίστηκαν μόνο ως προς τον τρόπο εφαρμογής και το ποιος θα χρεωθεί το πρόστιμο. 

Δεν είναι τυχαία η αποστασία των ημερών. Ένας ιερέας μου είπε κάποτε ένα ανέκδοτο. Τον πρώτο χρόνο φοβάται ο παπάς το Θεό, τα επόμενα σαράντα χρόνια ο Θεός τον παπά.

Υπάρχει ένας που να μίλησε για τη Θεία Κοινωνία με τα μάτια του να λάμπουν όπως του Οικονομόπουλου την ώρα που τα έλεγε; Ένας από αυτούς που τους δόθηκε να γνωρίσουν τα Μυστήρια του Θεού; Που τον θυσιάζουν σε κάθε Θεία Λειτουργία; Δεν επιθυμώ να αδικήσω κανέναν. Όταν όμως τα λόγια ενός τραγουδιστή απλώνονται εύηχα στα αυτιά των Χριστιανών, τίθεται ένα ζήτημα.

Αυτός ο σύντομος διάλογος έφερε στο μυαλό μου την ιστορία με το δούλο του εκατόνταρχου από το Κατα Ματθαίον:

5 Εἰσελθόντι δὲ αὐτῷ εἰς Καπερναοὺμ προσῆλθεν αὐτῷ ἑκατόνταρχος παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων·
6 Κύριε, ὁ παῖς μου βέβληται ἐν τῇ οἰκίᾳ παραλυτικός, δεινῶς βασανιζόμενος.
7 Καὶ λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ἐγὼ ἐλθὼν θεραπεύσω αὐτόν.
8 Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ ἑκατόνταρχος ἔφη· Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου.
9 Καὶ γὰρ ἐγὼ ἄνθρωπός εἰμι ὑπὸ ἐξουσίαν, ἔχων ὑπ᾿ ἐμαυτὸν στρατιώτας, καὶ λέγω τούτῳ, πορεύθητι, καὶ πορεύεται, καὶ ἄλλῳ, ἔρχου, καὶ ἔρχεται, καὶ τῷ δούλῳ μου, ποίησον τοῦτο, καὶ ποιεῖ.
10 Ἀκούσας δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐθαύμασε καὶ εἶπε τοῖς ἀκολουθοῦσιν· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐδὲ ἐν τῷ Ἰσραὴλ τοσαύτην πίστιν εὗρον.
11 Λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι πολλοὶ ἀπὸ ἀνατολῶν καὶ δυσμῶν ἥξουσι καὶ ἀνακλιθήσονται μετὰ Ἀβραὰμ καὶ Ἰσαὰκ καὶ Ἰακὼβ ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν,
12 οἱ δὲ υἱοὶ τῆς βασιλείας ἐκβληθήσονται εἰς τὸ σκότος τὸ ἐξώτερον· ἐκεῖ ἔσται ὁ κλαυθμὸς καὶ ὁ βρυγμὸς τῶν ὀδόντων. 13 Καὶ εἶπεν ὁ Ἰησοῦς τῷ ἑκατοντάρχῳ· ὕπαγε, καὶ ὡς ἐπίστευσας γενηθήτω σοι. Καὶ ἰάθη ὁ παῖς αὐτοῦ ἐν τῇ ὥρᾳ ἐκείνῃ. 

Τόση πίστη δε βρήκαν στον Ισραήλ, είπε ο Ιησούς. Το ίδιο κι εμείς σήμερα. Αλλά η Αλήθεια δεν κρύβεται. Άλλοτε ο Οικονόπουλος, άλλοτε ο Σερβετάλης, άλλοτε κάποιος άλλος ή άλλη, θα βγουν για να την πουν επειδή ακριβώς τη ζουν! 

Το είπε ο Χριστός στους Φαρισαίους όταν μπαίνοντας στα Ιεροσόλυμα του ζήτησαν να επιπλήξει τους μαθητές του που φώναζαν "εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος βασιλεὺς ἐν ὀνόματι Κυρίου· εἰρήνη ἐν οὐρανῷ καὶ δόξα ἐν ὑψίστοις", τους απήντησε πως "ἐὰν οὗτοι σιωπήσωσιν, οἱ λίθοι κεκράξονται".

Η πίστη είναι κάτι πολύ δυνατό. Δεν έρχεται εύκολα, αλλά φεύγει εύκολα. Αν τη βρεις, πρέπει να προσέξεις να μην τη χάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail