Ο αετός κι η αρκούδα παλεύουν: Η ειρήνη δεν είναι πουθενά κοντά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται ότι η Ρωσία μπορεί να απομονωθεί πλήρως από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως σημείωσε η Νούλαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν ήδη ένα τέτοιο σενάριο με τους συμμάχους τους. Η de facto απομόνωση θα συνεπαγόταν συνέπειες τόσο για τις ρωσικές επιχειρήσεις όσο και για τους Ρώσους πολίτες, καθώς θα περιόριζε τις ευκαιρίες τους για εργασία, ταξίδια και εμπόριο, σημείωσε. Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων χωρίς προηγούμενο που μπορούν να επιβληθούν σταδιακά, είπε η Νούλαντ.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα κλείσει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σε αυτό το σημείο, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορούν ήδη να δουν ότι οι ομολόγοί τους στη Γερμανία είναι προετοιμασμένοι για μια αποφασιστική δράση κατά της Ρωσίας.

Ο νυσταγμένος Τζο προτιμά να κοιμηθεί παρά να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισαγάγουν οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Ο Πούτιν απάντησε πως οι κυρώσεις δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι ο Μπάιντεν αμβλύνει τη ρητορική του σχετικά με πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά τις διαδικτυακές συνομιλίες του με τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, είπε το Κρεμλίνο, πως ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περιοριστικά μέτρα με μια μορφή που ήταν πιο αποδεκτή από ό,τι μπορούσε να ακούσει η Ρωσία από Αμερικανούς αξιωματούχους στο παρελθόν.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβληθεί η μητέρα των κυρώσεων στην Παναγία Ρωσία

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη της «μητέρας όλων των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας που θα επιβληθούν σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη ρωσική οικονομία, αλλά και για το ρωσικό λαό», είπε, προσθέτοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν περιοριστικά μέτρα στο προσχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά τώρα θα αναζητήσει άλλες δυνατότητες στο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι ΗΠΑ ρίχνουν τον ιό της αντι-ρωσικής υστερίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης

Στις 6 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμασαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT. Οι συντάκτες του εγγράφου το περιέγραψαν ως ένα αρκετά επιθετικό πακέτο. Το πακέτο περιέχει μια απαγόρευση σε μεγάλους Ρώσους επιχειρηματίες και άτομα από την ομάδα του Πούτιν να χρησιμοποιούν αμερικανικές τράπεζες και συστήματα πληρωμών.

Το Κρεμλίνο απέρριψε όλες τις παραπάνω πληροφορίες ως άλλο ένα κύμα διαφημιστικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης. Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, δήλωσε πως ήταν δύσπιστος σχετικά με τις απειλές από τις αμερικανικές αρχές και θεωρούσε απίθανο σενάριο την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT.

Στις 7 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εγκαταλείψει τις κυρώσεις για το δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ παρουσιάστηκε χωρίς αντίστοιχους περιορισμούς. Επιπλέον, το έγγραφο δεν περιλάμβανε κυρώσεις ούτε κατά του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ούτε κατά Ρώσων που είναι ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις για τη δυνατότητα μετατροπής ρωσικών ρουβλίων σε δολάρια

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν επίσης περιορισμούς στη μετατροπή του ρουβλίου σε δολάριο, ευρώ και βρετανική λίρα σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Πιστεύεται, ωστόσο, πως δε θα χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT και την απαγόρευση της μετατροπής νομισμάτων. Φαίνεται περισσότερο ότι αποτελεί μέρος πολιτικών διαπραγματεύσεων η άσκηση πίεσης στη ρωσική διοίκηση.

Προκειμένου να απαγορεύσει τις πράξεις αγοράς δολαρίων για ρωσικά ρούβλια, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να προσθέσει τους σχετικούς πράκτορες στη λίστα κυρώσεων του SDN (Ειδικά Ορισμένοι Υπήκοοι). Εάν συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο, θα απαγορευτεί πλήρως η πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στη λίστα SDN, κάτι που ανάγκασε το Καράκας να πληρώσει τόκους για δάνεια της ρωσικής κυβέρνησης σε ρούβλια και όχι σε δολάρια.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ανασταλτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας , επειδή θα χρειαστεί επίσης να παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους σε δολάρια. Ως εκ τούτου, τέτοιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διμερές εμπόριο και άλλες πτυχές των σχέσεων.

Το ρωσικό κρατικό ταμείο — το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας — που ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια . Ωστόσο, περίπου το 45 τοις εκατό των ρευστών κεφαλαίων διατηρούνται σε ευρώ και βρετανικές λίρες. Επιπλέον, περίπου το 21 τοις εκατό των διεθνών περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ρωσίας είναι σε δολάρια ΗΠΑ (119 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021), αναφέρει η RBC .


Οι περιορισμοί μετατροπής νομίσματος θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όλους, συμπεριλαμβανομένων των απλών Ρώσων πολιτών. Ένας Ρώσος κάτοχος χρεωστικής κάρτας που έχει εκδοθεί από ρωσική τράπεζα δε θα μπορούσε να πληρώσει με κάρτα οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή θα ήταν αδύνατο να μετατρέψει τα ρούβλια σε δολάρια. Δε θα μπορεί κανείς να κάνει ανάληψη χρημάτων ούτε από ΑΤΜ λόγω προβλημάτων μετατροπής.

Το δολάριο ΗΠΑ κυβερνά τον κόσμο, ό,τι κι αν γίνει

Η συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα του δολαρίου δίνει σε κάποιον την ευκαιρία να διεξάγει εμπορικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, επειδή σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ένα ανεπτυγμένο σύστημα λογαριασμών ανταποκριτών (οι λεγόμενοι correspondent accounts) σε δολάρια ΗΠΑ. Ούτε το ρούβλι, ούτε το γιουάν, ούτε καν το ευρώ έχουν ένα τέτοιο σύστημα λογαριασμών ανταποκριτών, δήλωσε το 2019 ο επικεφαλής του τμήματος κατά των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών Ντμίτρι Τιμοφέεφ, αναφέρει το RBC.

Σήμερα, τα περισσότερα ρευστά ζεύγη νομισμάτων περιλαμβάνουν το δολάριο ΗΠΑ. Οι εμπορικές συναλλαγές σε ζεύγη που δεν περιλαμβάνουν το δολάριο συχνά πραγματοποιούνται μέσω του δολαρίου ως ενδιάμεσου νομίσματος. Αντίστοιχα, η ρευστότητα σε ζεύγη όπως το ρούβλι-γιουάν, ρουπία-ρουβλίου κ.λπ., είναι πολύ χαμηλή και η χρήση τους για τη μετατροπή μεγάλων ποσών χρηματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεπάγεται σημαντικό τεχνικό και οικονομικό κόστος.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν το Ιράν, μετά την πυρηνική συμφωνία του 2016, θέλησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά του που είχαν παγώσει σε διάφορες τράπεζες και προσπάθησε να μετατρέψει τα ριάλ του Ομάν σε ευρώ, απέτυχε να το πράξει καθώς χρειαζόταν ειδική άδεια ΗΠΑ για να ανταλλάξει πρώτα ριάλια με δολάρια προτού καταστεί δυνατή η ανταλλαγή δολαρίων με ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail