Η πρόταση Λουκασένκο για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία πρέπει να ξυπνήσει το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο είπε νωρίτερα φέτος ότι θα επέτρεπε στη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της χώρας του εάν το ΝΑΤΟ μεταφέρει τα δικά του στην Πολωνία ή αλλού κοντά στα σύνορα του κράτους του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ διευκρίνισε πως αυτό ειπώθηκε ως αντίδραση στην «απερίσκεπτη πολιτική» της Δύσης να υποστηρίζει την τοποθέτηση τέτοιων στρατηγικών όπλων σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι ούτε απλή εικασία, αλλά προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ως απάντηση στο ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να ζητήσει να αποσυρθούν τα αντίστοιχα αμερικανικά που φιλοξενεί αυτήν την στιγμή. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ριάμπκοφ πρόσθεσε ότι «οι δυτικοί συνάδελφοί μας θα πρέπει να σταματήσουν και να σκεφτούν τις πράξεις τους» μετά το σκάνδαλο ασφαλείας που προκάλεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Andrew Korybko - oneworld.press - Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόταση του Λουκασένκο αναμένεται να ωθήσει το ΝΑΤΟ να δώσει επιτέλους προσοχή στις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Το μπλοκ δεν μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται προς τα ανατολικά παραβιάζοντας τις προφορικές υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στη Μόσχα στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου να μην προχωρήσει πέρα ​​από τα τότε πρόσφατα επανενωμένα γερμανικά σύνορα. Ο Πρόεδρος Πούτιν, όντας ο εποικοδομητικός και ρεαλιστής ηγέτης που είναι, πρότεινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία με το ΝΑΤΟ κάποια στιγμή στο μέλλον προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό. 

Η ανακοίνωσή του συνάδει με την πρόβλεψη του συγγραφέα πως η επερχόμενη Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ευθυγραμμιστεί επίσης με τις συνεχείς προσπάθειες και των δύο Μεγάλων Δυνάμεων να ρυθμίσουν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό τους, που ξεκίνησε κατά τη σύνοδο κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.

Η μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή την άποψη είναι ο ανατρεπτικός ρόλος που διαδραματίζουν η Πολωνία, η Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής. Αυτές οι πέντε χώρες αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους «θυσιάζονται» για χάρη της επίτευξης μιας «νέας κανονικότητας» μεταξύ της Ρωσίας και της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύσης. Ως απόδειξη αυτού, επισημαίνουν την παραίτηση των ΗΠΑ από τις περισσότερες κυρώσεις Nord Stream II νωρίτερα μέσα στο έτος και αυτό που ισχυρίζονται είναι το σχετικά τυφλό μάτι που η Ουάσιγκτον στρέφει προς αυτό που περιγράφουν ως τον λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο» της Μόσχας εναντίον τους μέσω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης της Ανατολικής Ευρώπης. Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, πως το Nord Stream II είναι ένα εντελώς απολιτικό ενεργειακό έργο, ενώ το δεύτερο αναφερόμενο ζήτημα οφείλει την προέλευσή του στους πολέμους της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των πλειοψηφούντων μουσουλμανικών χωρών και των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σε συνδυασμό με τον ψεύτικο φόβο του Κιέβου για μια υποτιθέμενη αναπόφευκτη «ρωσική εισβολή», η οποία ενισχύεται από εκείνα τα αντιρωσικά στοιχεία του αμερικανικού «βαθέως κράτους» (μόνιμοι στρατιωτικοί, υπηρεσίες πληροφοριών και διπλωματικές γραφειοκρατίες) που θέλουν επίσης να σαμποτάρουν κάθε αρχική προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί άνευ προηγουμένου στην περιοχή. Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να ξεκινήσει οποιεσδήποτε εχθροπραξίες στην Ουκρανία, είναι πολύ πιο πιθανό το Κίεβο να ενθαρρυνθεί από αντιρωσικά στοιχεία του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ και τους περιφερειακούς εταίρους του να ξεκινήσει μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης που θα μοιάζει με «Επιχείρηση Καταιγίδα» στο Ντονμπάς προκειμένου να προκληθεί μια ρωσική απάντηση.

«Το χάος στην Ανατολική Ευρώπη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεται το CNN», σημείωσε ο συγγραφέας στα τέλη του περασμένου μήνα, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που χειραγωγούν τις αντιλήψεις για να το κάνουν να φαίνεται διαφορετικά ως μέρος του ανατρεπτικού τους στόχου που μόλις περιγράφηκε. Αυτές οι ίδιες δυνάμεις δε θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρουν οι ΗΠΑ τα πυρηνικά τους από τη Γερμανία στην Πολωνία για να τερματίσουν επ' αόριστον τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα με στόχο να ρυθμίσουν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό τους. Εάν η Πολωνία και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της καταφέρουν να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις σε σημείο να προκαλέσουν νέα ρωσο-αμερικανική κρίση, τότε η στρατηγική κατάσταση θα επιδεινωθεί για όλους.

Αντίθετα, εάν αποτύχουν στις αντίστοιχες προσπάθειές τους, τότε η στρατηγική κατάσταση θα βελτιωθεί για όλους. Αυτό περιλαμβάνει και αυτές τις πέντε χώρες, οι οποίες δυστυχώς είναι πολύ τυφλές από αυταπάτες που επηρεάζονται από τον «αρνητικό εθνικισμό» τους έναντι της Ρωσίας για να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι θα ήταν καλύτερα εάν η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφωνούσαν σε μια «νέα κανονικότητα» για υπεύθυνη ρύθμιση του ανταγωνισμού τους.

 Ήταν ενάντια σε αυτό το όλο και πιο τεταμένο πλαίσιο που ο Λουκασένκο πρότεινε τη φιλοξενία ρωσικών πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην πιθανότητα η Πολωνία να κάνει πρώτα το ίδιο με τις ΗΠΑ». Ο Ριάμπκοφ διευκρίνισε ότι «Δεν πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», ωστόσο η Ρωσία θα μπορούσε, ωστόσο, θεωρητικά, εάν προκύψει το χειρότερο σενάριο. Ας ελπίσουμε πως το ΝΑΤΟ θα δώσει επιτέλους προσοχή στις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια μετά την παρατήρηση του Λουκασένκο, ώστε να μην συμβεί αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail