Ακίνητα: Αλλάζει ο «χάρτης» των αντικειμενικών αξιών από το 2022

Το 2022 φέρνει νέα δεδομένα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, εξαιτίας κυρίως της επαναχάραξης των ζωνών και της προσθήκης νέων περιοχών στο υπάρχον σύστημα των τιμών (αντικειμενικών).

Από: sofokleousin.gr

Από αύριο, 1η Ιανουαρίου 2022, θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές – ζώνες ή στο 52%. Επίσης σε 2.860 ζώνες προκύπτει μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες. Αυτό όμως που αποτελεί game changer για το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, είναι το γεγονός της επαναχάραξης των ζωνών στις οποίες εδράζονται τα ακίνητα. Οι αλλαγές στις ζώνες δύναται, όπως γίνεται αντιληπτό, να μεταβάλλουν και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Για παράδειγμα ένα ακίνητο το οποίο βρισκόταν σε ακριβή ζώνη, να ενταχθεί με την επερχόμενη επαναχάραξη σε μια πιο φθηνή και το αντίστροφο, μεταβάλλοντας πλήρως τον «χάρτη» των αντικειμενικών αξιών. Η επαναχάραξη των ζωνών θα πραγματοποιηθεί αρχικής στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη συνέχεια θα επεκταθεί σ’ όλη τη χώρα.

Το project της επαναχάραξης των αντικειμενικών τιμών,  θα αναλάβει ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται η συνεργασία με άλλους φορείς.

Επίσης, στους βασικούς άξονες των μεταβολών το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, είναι η προσθήκη σ’ αυτό κι άλλων 1.500 περιοχών της χώρας. Οι συγκεκριμένες περιοχές και δη οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους- σε σχέση μ’ ό,τι ισχύει σ’ άλλες περιοχές, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, φόρους κληρονομίας κτλ.

Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ το 2022

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου, αξίες οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η μείωση αυτή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,5%-3%, έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019. Τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου και η νομοθέτησή του, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Η εξόφληση του φόρου, θα γίνει σε 10 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου και η τελευταία ή θα είναι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail