Σωκράτης Διορινός - Ηλίας Καπέσης: Οι πρώτοι φοιτητές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς

Στις 13 Νοεμβρίου 1941, εκτελέστηκαν έξω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ οι φοιτητές Σωκράτης Διορινός και Ηλίας Καπέσης. Ήταν οι πρώτοι φοιτητές που οδηγήθηκαν σε εκτέλεση. Είχαν συλληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο σπίτι του Καπέση στην οδό Εξαδακτύλου 6 στη Θεσσαλονίκη, από όργανα της ελληνικής Ασφάλειας (οι αστυνομικοί Πολυχρονόπουλος και Κωφίτσας) μετά από προδοσία άγνωστου καταδότη και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 23 Οκτωβρίου, αφού αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την αντιστασιακή τους δράση.

Βαγγέλης Χωραφάς

Και οι δύο είχαν γεννηθεί το 1917 και ήταν μέλη της ΟΚΝΕ. Ο Καπέσης ήταν φοιτητής του Μαθηματικού στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Διορινός ήταν αριστούχος της Νομικής και γνώριζε γερμανικά. Έγραφε προκηρύξεις στα γερμανικά για να επηρεάσουν τους Γερμανούς στρατιώτες που τυπώνονταν στο τυπογραφείο της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία». Η οργάνωση είχε ιδρυθεί στις 15 Μαΐου 1941 στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης και εξέδιδε την ομώνυμη εφημερίδα. Αργότερα η οργάνωση προχώρησε στην δημιουργία των δύο πρώτων ένοπλων αντάρτικων ομάδων, του «Αθανάσιου Διάκου» και του «Οδυσσέα Ανδρούτσου».

Με τα υπάρχοντα στοιχεία οι Σωκράτης Διορινός και Ηλίας Καπέσης είναι οι πρώτοι φοιτητές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι είναι οι πρώτοι εκτελεσθέντες της Αντίστασης στην Ελλάδα. Στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια αναμνηστική πλάκα στην οποία αναγράφεται ότι ο Διορινός υπήρξε το πρώτο θύμα της Εθνικής Αντίστασης.

Η πρώτη αναμνηστική πλάκα είχε φθαρεί και αντικαταστάθηκε από μια νέα. Σε αυτή διορθώθηκε το λάθος που εμφάνιζε τον Διορινό ως φοιτητή της Γεωπονίας. Δεν αντικαταστάθηκε όμως το λάθος της ημερομηνίας εκτέλεσης, 6-4-1941. Δυστυχώς, αυτή είναι η ημερομηνία της έναρξης της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα. Αλλά και η ηλικία είναι εσφαλμένη.

Όσο για τον Ηλία Καπέση δεν υπάρχει τίποτα.

--- 

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail