Δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης αφήνει πίσω της τη συμμαχία AKP-MHP

Freepen.gr - Η Δημόσια Συμμαχία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία περιλαμβάνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το σύμμαχό του, το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θα είχε μείνει πίσω από το μπλοκ της αντιπολίτευσης της χώρας, εάν είχαν πραγματοποιηθεί γενικές εκλογές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη MetroPoll με έδρα την Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, με τίτλο «Turkey’s Pulse – Οκτώβριος 2021» που διεξήχθη μεταξύ 13 και 17 Οκτωβρίου σε 1.568 άτομα σε 28 επαρχίες, κοινοποιήθηκαν την Παρασκευή από την εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ρωτήθηκε «Ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφίσετε αν διεξαχθούν γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή;» Το 32,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε το κυβερνών AKP, ενώ μόνο το 7,4 τοις εκατό δήλωσε πως θα υποστήριζε το MHP, το οποίο βρίσκεται κάτω από το εκλογικό όριο της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει εκλογικό όριο 10 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ένα κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 10 τοις εκατό των εθνικών ψήφων στις γενικές εκλογές, χάνει την ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με τη MetroPoll, τα στοιχεία δείχνουν τα αποτελέσματα μετά την αναλογική κατανομή των ψήφων αναποφάσιστων, αδιάφορων ή διαμαρτυρόμενων, που αντιστοιχούν στο 22,9 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Ενώ η ψήφος του AKP-MHP θα έφτανε συνολικά στο 40 τοις εκατό αν είχαμε εκλογές στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, τα κόμματα που αποτελούν την αντίπαλη Συμμαχία του Έθνους — το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), το εθνικιστικό İYİ (Καλό) Κόμμα και το Ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας (SP) — θα είχε λάβει 41,2 τοις εκατό συνολικά, με το CHP να συγκεντρώνει το 25,2 τοις εκατό των ψήφων και το İYİ το 14,3 τοις εκατό. 

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανήλθε στο 11,8%, ενώ το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην μέλους του AKP και συνιδρυτή του, Ali Babacan έλαβε το 2,7% των ψήφων.

Στις τελευταίες γενικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018, το AKP συγκέντρωσε πανεθνική ψήφο 42,6%. Ωστόσο, οι δημόσιες έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η δημόσια υποστήριξη του κόμματος διολισθαίνει.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail