Γερουσιαστές των ΗΠΑ αντιτίθενται στις πωλήσεις F16 στην Τουρκία

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Μέλη του Κογκρέσου τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να αντιταχθούν στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία την Πέμπτη.

Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τους εκπροσώπους Chris Pappas, Gus M. Bilirakis και Carolyn B. Maloney, σημείωνε αναφορές που έδειχναν την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει «40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της».

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16» στη χώρα, αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει την πώληση, αλλά υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες αναφορές για το αίτημα της Τουρκίας για τα F16, ανέφεραν τα μέλη του Κογκρέσου.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν «μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση», πρόσθεσαν.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραίμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Ο Καλίν δήλωσε στην εφημερίδα Milliyet ότι η Τουρκία προσπαθούσε να επεκτείνει τον τρέχοντα στόλο της F-16 ενώ «εκσυγχρονίζει» το τρέχον απόθεμά της, σημειώνοντας ότι το θέμα βρισκόταν σε διαμορφωτικό στάδιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail