Τα θαύματα και τα εγκλήματα της τεχνολογίας

blickpixel / pixabay

Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται σήμερα η τεχνολογία είναι ταχύτατος και είναι αυτό, νομίζω, ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Τα επιτεύγματά της είναι τόσο πολλά, που αν κάποιος προσπαθήσει να τα απαριθμήσει, σίγουρα θα πελαγοδρομήσει. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει. Επειδή όμως ο χώρος αυτός είναι περιορισμένος, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω εδώ τα σημαντικότερα από τα επιτεύγματα αυτά, που συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε «θαύματα».

Θα ξεκινήσω από τον τομέα της υγείας, γιατί πιστεύω ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο και όπως λένε οι Κινέζοι, είναι ο αριθμός ένα στο ένα εκατομμύριο και αν τον αφαιρέσεις, όλα τα άλλα που σου απομένουν είναι μηδενικά. Στο χώρο της ιατρικής και ειδικότερα της χειρουργικής, η τεχνολογία έχει εισχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια τώρα και έχει σώσει πολλές ζωές, αλλά τα πιο αξιοθαύμαστα επιτεύγματά της είναι τα πιο πρόσφατα, που αφορούν την τηλεϊατρική και τη ρομποτική ιατρική.

Αν μπούμε τώρα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, εκεί δεν θα ξέρουμε ποιο από αυτά τα αξιολογότατα επιτεύγματά της θα πρέπει να πρωτοθαυμάσουμε. Τις δυνατότητες που μας παρέχει σήμερα η κινητή τηλεφωνία, ή αυτές που μας δίνει η ανακάλυψη και ταχύτατη εξέλιξη του Διαδικτύου; Είναι αμέτρητα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την ορθή χρήση του Διαδικτύου. Βέβαια, από όλες αυτές τις δυνατότητες που παρέχει στον άνθρωπο, υπάρχουν και ορισμένες που αν κάποιος τις επιδιώξει μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους συνανθρώπους του. Αλλά μήπως αυτό δεν συμβαίνει και με ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το μαχαίρι, που χρησιμοποιούμε καθημερινώς στη ζωή μας;

Ας έλθουμε και σε ακόμη ένα πεδίο, εκείνο της εξερεύνησης του κοσμικού Διαστήματος. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί, τον Οκτώβριο του 1957, όταν ο άνθρωπος έθεσε σε τροχιά τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης, ότι θα κατόρθωνε μέσα σε δώδεκα μόνο χρόνια να κατακτήσει τη Σελήνη; Ή μπορούσε τότε να φανταστεί κανείς ότι, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις πενήντα ετών, θα κατάφερνε να αποστείλει στον Άρη ένα διαστημόπλοιο και να προσεδαφίσει επιτυχώς ένα ειδικώς κατασκευασμένο όχημα, για να τον εξερευνήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προγραμματίσει, για το προσεχές μέλλον, ταξίδια αναψυχής στον Άρη, μετ' επιστροφής, για τα οποία δήλωσαν από τώρα συμμετοχή ορισμένοι από τους μεγιστάνες του πλούτου;

Όμως η τεχνολογία έχει δύο όψεις, την καλή, στην οποία εμφανίζονται όλα τα ωφέλιμα για τον άνθρωπο επιτεύγματά της, μερικά από τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω, και την άλλη, την κακή, στην οποία καταγράφονται όλα τα μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να λησμονήσει κανείς ότι η ανακάλυψη της διάσπασης του ατόμου είχε συνέπεια την κατασκευή και τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, με την ευθύνη βέβαια κυρίως των πολιτικών, αλλά και ορισμένων επιστημόνων-ερευνητών και με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους διακόσιες πενήντα χιλιάδες αθώοι συνάνθρωποί μας. Και εκείνο που θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς σήμερα είναι ότι, προς την κατεύθυνση αυτή των πολεμικών εξοπλισμών, η τεχνολογία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερες προόδους και έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα, με τα μέσα μαζικής καταστροφής τα οποία διαθέτει, όχι μόνον να εξολοθρέψει έναν ολόκληρο λαό, αλλά να ισοπεδώσει ακόμη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Αλλά το λυπηρό είναι ότι όλα αυτά τα "εγκλήματα" της τεχνολογίας είναι ανθρώπινα επιτεύγματα, γιατί δημιουργός τους είναι ο άνθρωπος, ο οποίος με τις γνώσεις που απεκόμισε από την επιστήμη, την κατεύθυνε ώστε να διαπράξει αυτά τα φοβερά "εγκλήματα". Αυτός λοιπόν είναι ο ηθικός αυτουργός και εκείνη είναι το εκτελεστικό όργανό του.

Έπειτα από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, θα πρέπει ο κάθε ένας σκεπτόμενος άνθρωπος να αναρωτιέται: Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στον άνθρωπο δύο έννοιες διαμετρικά αντίθετες, η λογική και ο παραλογισμός; Η λογική που δημιουργεί τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και τον ανεβάζει σε ένα αξιοθαύμαστο πολιτιστικό επίπεδο και ο παραλογισμός, που καλλιεργεί το μίσος και τη μισαλλοδοξία και τον οδηγεί στους καταστροφικούς πολέμους, στις βιαιοπραγίες και στις αντιπαλότητες, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα τέρας, αφού του στερεί τον ανθρωπισμό, που είναι η πεμπτουσία του πολιτισμού. 

Στην πραγματικότητα οι δύο αυτές έννοιες δεν συνυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο. Υπάρχουν στον κόσμο μας, δισεκατομμύρια λογικοί άνθρωποι και μόνον λίγοι, της τάξεως μερικών χιλιάδων, που παραλογίζονται. Το δυστύχημα όμως για την ανθρωπότητα, είναι ότι αυτοί οι λίγοι, είναι εκείνοι που μας εξουσιάζουν.


Αιμίλιος Κομίνης Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail