Η Πολωνία έριξε το γάντι στην ΕΕ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός έριξε το γάντι στην ΕΕ στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε στους ηγέτες του μπλοκ τη Δευτέρα. Η κίνηση αυτή ήρθε λίγο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του αποφάσισε ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν μπορεί να υπερτερεί του εθνικού δικαίου. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε αβάσιμους φόβους ότι ο ηγέτης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) της πολλά υποσχόμενης «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (3SI) σκοπεύει να κινηθεί προς ένα λεγόμενο «Polexit», το οποίο το PiS, το κόμμα που κυβερνά, αρνείται.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην επιστολή του, ο Mateusz Morawiecki εξήγησε προσεκτικά ότι ενώ η Πολωνία εξακολουθεί να σέβεται τη σημασία του δικαίου της ΕΕ, δεν μπορεί να επιβληθεί στα κράτη μέλη κατά παράβαση του εσωτερικού τους δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, τότε το μπλοκ κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα οδηγούσε στη διαγραφή της κρατικής κυριαρχίας και στην επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κεντρικά διαχειριζόμενης οντότητας διαζευγμένης από τον δημοκρατικό έλεγχο των ίδιων ανθρώπων που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί.

Μια μέρα αργότερα την Τρίτη, κατηγόρησε το μπλοκ για εκβιασμό ενώ διαφωνούσε με τους εκπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πολωνία πιστεύει ότι η απειλή της ΕΕ να παρακρατήσει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τον COVID-19 εν αναμονή της πολιτικής συνθηκολόγησης της χώρας στα δικαστικά αιτήματα των Βρυξελλών είναι παράνομη και απειλεί να διχάσει το μπλοκ ακόμη περισσότερο από ό,τι είναι ήδη. Αυτό υποδηλώνει πως η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει τόσο μακριά με τις αντιδημοκρατικές και παράνομες συγκεντρωτικές της τάσεις που η Πολωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει μια τελική στάση για χάρη της κυριαρχίας της.

Η ΕΕ αντιδρά υστερικά στη θέση αρχών της Πολωνίας. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders είπε στο Axios την ίδια μέρα ότι αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ στις 6 Ιανουαρίου. Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα αφήγηση σχετικά με αυτό το αμφιλεγόμενο γεγονός, αυτό υπονοεί πως η Πολωνία συμπεριφέρεται με έναν «αντάρτικο» και ίσως ακόμη και «τρομοκρατικό» τρόπο. Τέτοια υπονοούμενα υποδηλώνουν ότι ένας πολιτικός συμβιβασμός είναι αδύνατος μεταξύ των διαφωνούντων πλευρών. Υπονοεί επίσης πως η ΕΕ προετοιμάζεται να τιμωρήσει αυστηρά την Πολωνία προκειμένου να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.

Η επικείμενη πολιτική μάχη θα είναι πολύ βρώμικη. Ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Πολωνία πιθανότατα θα ενταθεί μέσω περισσότερων προκλήσεων της Χρωματικής Επανάστασης, πολέμου πληροφοριών και απειλών κυρώσεων. Σε απάντηση, η Πολωνία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει τους περιφερειακούς ιδεολογικούς συμμάχους της σε ένα μπλοκ υπέρ της μεταρρύθμισης εντός της ΕΕ με στόχο να αντισταθεί στις αντιδημοκρατικές και παράνομες ενέργειες αυτής της διακρατικής οντότητας. Εάν η συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση του κορυφαίου Ουγγρικού συμμάχου της χώρας πέσει μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, η Πολωνία θα απομονωθεί.

Δε θα μπορεί πλέον να εξαρτάται από τη Βουδαπέστη για να εμποδίσει τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ που απαιτούν συναίνεση μεταξύ των μελών της. Αυτό σίγουρα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Το πρωταρχικό πρόβλημα για την Πολωνία είναι ότι δεν έχει καμία γεωπολιτική ή γεωοικονομική βαλβίδα πίεσης αφού έκαψε όλες τις γέφυρες της με τη Ρωσία και συμπεριφέρθηκε όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά προς την Κίνα. Αυτό θα φέρει τη χώρα σε ακόμη πιο στρατηγικά μειονεκτική θέση από πριν, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις εγχώριες προκλήσεις της.

Αυτές οι προκλήσεις που προαναφέρθηκαν θα επιδεινωθούν εξωτερικά σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της υποστήριξης για το PiS ενόψει των μελλοντικών εκλογών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το κόμμα μόλις και μετά βίας κέρδισε επανεκλογή πέρυσι, οπότε είναι σίγουρα δυνατό για την ΕΕ να αναδιαμορφώσει επιτυχώς τις πολωνικές αντιλήψεις για το κόμμα σε σημείο που να χάσει τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο της θεωρίας του Υβριδικού Πολέμου, αυτό σημαίνει ότι προωθούν μια επιφανειακά «δημοκρατική» αλλαγή καθεστώτος μέσω αντιδημοκρατικών μέτρων, παρεμβαίνοντας με οικονομικά μέσα.

Ρίχνοντας το γάντι στην ΕΕ, η Πολωνία κάνει μια τελική στάση για την κυριαρχία των κρατών μελών της απέναντι στην εμμονή συγκεντρωτισμού του μπλοκ σε βάρος τους και στη συνέχεια να θεσμοθετήσει μια πολιτική ιεραρχία εντός της. Οι προσπάθειες του ηγέτη της CEE είναι ευγενείς, αλλά ενδέχεται τελικά να μην είναι αρκετές για να επιτύχουν. Αυτό δεν θα ήταν πρωτοφανές, αφού η Πολωνία έχει μια περήφανη ιστορία να δίνει ακατόρθωτες μάχες προκειμένου να κάνει μια τελική στάση προς υποστήριξη των αρχών της, η οποία άφησε μια διαρκή κληρονομιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail