Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους S-400 για να υπονομεύσει την προσέγγιση Τουρκίας - Δύσης

Freepen.gr - Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί το ζήτημα των S-400 για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία σε μια εποχή που η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τη Δύση, έγραψε την Παρασκευή ο Τούρκος αρθρογράφος του Al Monitor, Semih Idiz.

Την περασμένη εβδομάδα ο Alexander Mikheyev, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξαγωγής όπλων Rosoboronexport, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη παρτίδα των S-400 θα κατευθυνθεί σύντομα προς την Τουρκία.

Ο Mikheyev αποκάλυψε ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα.

Ωστόσο, οι πηγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας το αρνήθηκαν, με μία να λέει στο BBC Turkish: «Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν έχουμε τέτοιο αίτημα σε αυτό το στάδιο».

"Η ρωσική πλευρά είτε δηλώνει την πρόθεσή της είτε προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συνεργασία με την οποία δεσμευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε ο Idiz στην ίδια πηγή.

«Δεν είμαστε απρόθυμοι για τη δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία ή για παρόμοια θέματα», είπε ο Ερντογάν. «Έχουμε κάνει πολλά βήματα με τη Ρωσία σχετικά με τους S-400 ή άλλα θέματα αμυντικής βιομηχανίας».

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο ίδιος, επεσήμανε ο Idiz, "δεν είπε τίποτα για να δείξει ότι μια συμφωνία για την παράδοση περισσότερων S-400 ήταν υπό επεξεργασία και θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους".

«Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται ανάμεσα σε ένα βράχο και ένα δύσκολο μέρος όσον αφορά τη Ρωσία σήμερα», έγραψε. «Το όραμά του για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Μόσχα για να αντικαταστήσει τους σοβαρά επιδεινωμένους δεσμούς της Άγκυρας με τη Δύση αποδείχθηκε πως ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο.

Ο Idiz επεσήμανε ότι «η Άγκυρα έχει ανακαλύψει τα τελευταία τρία χρόνια ειδικότερα πως οι διαφορές με τη Μόσχα και τη Ρωσία σε θέματα όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Καύκασος ​​και η Ουκρανία δεν είναι μόνο ανυπέρβλητες, αλλά είναι επίσης πηγές πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, αν δεν τυγχάνουν προσεκτικής διαχείρισης».

Κατά συνέπεια, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν «μπήκε στην παγίδα της δικής του δουλειάς με το ζήτημα των S-400 δίνοντας στη Ρωσία ένα χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει και να επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας».

Ο Idiz υποστήριξε ότι η ιδέα, που προωθήθηκε από τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του, πως η Τουρκία και η Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς σε κοινή αντίθεση με τις δυτικές δυνάμεις «αποδείχθηκε ότι ήταν η πλάνη που ήταν πάντα».

«Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτό σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από όλες τις πλευρές, η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη θέση της στη δυτική συμμαχία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail