Η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το F-35: Επεκτείνει τη σύμβαση λόμπι με την Arnold & Porter Kaye Scholer

Freepen.gr - Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter Kaye Scholer επέκτεινε τη σύμβασή της με την Τουρκία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν επισήμως τον ρόλο της Τουρκίας στην κοινή παραγωγή των επιθετικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς τον Απρίλιο μετά από εντάσεις σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Η Τουρκία παρέλαβε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 τον Ιούλιο του 2019. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι πύραυλοι κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια των F-35 και είναι ασυμβίβαστοι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Arnold & Porter Kaye Scholer προσλήφθηκε αρχικά για έξι μήνες από την Τουρκία το Φεβρουάριο για να πιέσει για επανεισδοχή στο πρόγραμμα F-35, ανέφερε το Reuters. Η σύμβαση έχει πλέον παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022 με κόστος 1,5 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ρώσοι τεχνικοί των S-400 θα σταλούν πίσω στη Ρωσία ως χειρονομία καλής θέλησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσουν να λύσουν τη διαφορά. Ωστόσο, η Μόσχα άδειασε τότε τον Τσαβούσογλου λέγοντας πως η αποστολή των Ρώσων τεχνικών είχε ήδη ολοκληρωθεί ενώ πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του δεν θα δίσταζε να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα πυραύλων.

Η Arnold & Porter Kaye Scholer θα "συμβουλεύσει μια στρατηγική" για την Τουρκία να "παραμείνει στο Joint Strike Fighter Program" ενώ "θα λάβει υπόψη και θα αντιμετωπίσει τους πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που διαδραματίζονται", ανέφερε το Reuters.

Το δικηγορικό γραφείο δήλωσε ότι "θα αναλάβει μια στοχευμένη προσέγγιση προς τους εμπορικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη των ΗΠΑ" στο πλαίσιο του προγράμματος για να "εκφράσει και να κατανοήσει τα συμφέροντά τους" στη "συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου και πολύτιμου εταίρου".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail