Η Βαγδάτη ακουμπά στην Αγκυρα; Τουρκία κι Ιράκ κοντά σε συμφωνία πώλησης όπλων

Freepen.gr - Μια πιθανή συμφωνία όπλων μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ πιθανότατα θα ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, ανέφερε την Πέμπτη η αγγλόφωνη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News.

Στις 30 Αυγούστου, ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Τζούμα Ινάντ δήλωσε ότι η Βαγδάτη ενδιαφέρεται να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Arab News, αυτή η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Erol Bural, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Άμυνα κατά της Τρομοκρατίας και της Ριζοσπαστικοποίησης (TERAM), με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε πως τα τουρκικά αεροσκάφη ειδικά θα ήταν χρήσιμα για το Ιράκ, δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να παρακολουθούν ταυτόχρονα και να πυροβολούν σε στόχους.

"Για το λόγο αυτό, το Ιράκ θέλει να ελέγξει τόσο τα σύνορά του όσο και τις περιοχές συγκρούσεων καθώς και τις πιθανές περιοχές σύγκρουσης χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο και σύστημα", δήλωσε ο Bural.

Πρόσθεσε ότι με το Ιράκ να διαθέτει τέτοια συστήματα «για να διασφαλίσει τη δική του εσωτερική και συνοριακή ασφάλεια θα συμβάλει επίσης στην ίδια την ασφάλεια της Τουρκίας».

"Σε ποιο βαθμό η αγορά αυτού του νέου αμυντικού εξοπλισμού, ειδικά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα χρησιμοποιηθεί κατά των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή, θα καθορίσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", πιστεύει ο Tuna Aygun, ειδικός στο Ιράκ στο ORSAM με έδρα την Άγκυρα στο Arab News.

Μια συμφωνία όπλων Τουρκίας-Ιράκ πιθανότατα θα έρθει με υποστήριξη εφοδιαστικής και εκπαίδευσης, κάτι που είπε ο Aygun θα φέρει πιο κοντά τους δύο γείτονες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail