Η Υβριδική διείσδυση του Κινεζικού Κράτους στη Συρία μέσω Υπερεθνικών Επιχειρήσεων

Η Κινεζική εταιρεία Huawei υπέγραψε σειρά συμφωνιών με την Συριακή Κυβέρνηση στα τέλη του 2015 μέσω των οποίων δεσμεύτηκε στην ανοικοδόμηση ολόκληρου του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Συρίας μετά το τέλος του πολέμου μέσω επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το κινεζικό δίκτυο CCTV-7 και το SOHR, οι συμφωνίες αφορούσαν όχι μόνο τον τομέα της κατασκευής τηλεπικοινωνιακών σταθμών, αλλά και την παροχή άδειας χρήσης του Κινεζικού Δικτύου Δορυφόρων BEIDOU (αντίστοιχο του GPS) τόσο στους Σύρους πολίτες, όσο και στον Συριακό Στρατό για παροχή δεδομένων στοχοποίησης. 

Άγγελος Χωριανόπουλος

Σύμφωνα με ανάλυση του XihuaNet, ο μακροπρόθεσμος στόχος της Κίνας είναι η εισαγωγή της Ανατολικής/Κεντρικής Συρίας στο γεωοικονομικό δίκτυο του BRI με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην Μ. Ανατολή (Συριακή επαρχία Χομς) έτσι ώστε να δομηθεί ένας ασφαλής δίαυλος ένωσης της Αν. Ευρασίας με την Κεντρική Ευρασία και εν τέλη με τα λιμάνια του Λιβάνου για έξοδο στην Αν. Μεσόγειο. Σε συνέχεια της ανάλυσης έγινε εκτενής αναφορά στις συζητήσεις μεταξύ του Μπασάρ Αλ Άσαντ και Κινέζων μεγαλοεργολάβων που θα αναλάμβαναν την δημιουργία σιδηροδρομικού διαύλου που θα ενώνει την Συρία με την Τουρκία, το Πακιστάν, την Ρωσία και την Κίνα. Το έργο επίσης θα εντασσόταν στο γεωοικονομικό δόγμα Belt and Road Initiave.

Κατά τον Συριακό εμφύλιο, φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που ''έσωσαν'' την κυβέρνηση Άσαντ κατά την περίοδο 2013-2015 φαίνεται να έλαβαν σχεδόν το 90% του ηλεκτρονικού εξοπλισμού μέσω της Κινεζικής πολυεθνικής εταιρείας Αliexpress. Τα μη επανδρωμένα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Κινεζικής προελεύσεως, κοστίζουν σχεδόν 300$ το ένα και μπορούν να αποκτηθούν μέσω μίας απλής ηλεκτρονικής παραγγελίας. Kυρίαρχη οικογένεια drone ήταν τα κινεζικά DJI τα οποία παρά την σχετικά φθηνή τιμή τους, μπορούν να μετατραπούν τόσο σε drone καμικάζι μέσω της προσαρμογής των κατάλληλων εκρηκτικών, όσο και σε συστήματα αναγνώρισης / ιχνηλάτησης απειλής.
 





Τα DJI μετέδιδαν δεδομένα στα ιρανικά συστήματα πυροβολικού τύπου 122 mm Arash-4, γνωστά επίσης ως Long Range Arash. Η οικογένεια Arash βασίζεται στην οικογένεια πυραύλων πυροβολικού 122 χιλιοστών της σοβιετικής εποχής, παραλλαγές της οποίας παραμένουν σε λειτουργία. Μία από τις παραλλαγές του προαναφερθέντος συστήματος η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ έναντι των Αμερικανικών στρατευμάτων (χρησιμοποιήθηκε και στην Κριμαία το 2014) σχετίζεται με το σύστημα Grad που είναι τοποθετημένο σε φορτηγά οχήματα.

Η διείσδυση κινεζικών πολυεθνικών τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Λατινική Αμερική έχει ήδη δώσει τεράστιες διαστάσεις στο πλαίσιο ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας. Δούρειος Ίππος του Κινεζικού κράτους φαίνεται (σχεδόν επισήμως) η Huawei η οποία συνεργάζεται τόσο με Στρατιωτικά Τμήματα Πληροφοριών του PLA, όσο και με το ΚΚΚ. Σύμφωνα με μελέτη του technologyreview, το λογισμικό αναγνώρισης εικόνας στόχου ενός κινεζικού UAV Wing Long που κατέπεσε στην Λιβύη φάνηκε να έχει παρόμοια βάση προγραμματισμού με εκείνη του αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπων των μοντέλων κινητών τηλεφώνων Huawei P. 

Κύριος στόχος της Κίνας φαίνεται να είναι η συλλογή βιομετρικών στοιχείων (λειτουργεία ξεκλειδώματος κινητού μέσω προσώπου και δαχτυλικών αποτυπωμάτων) τα οποία στέλνονται ως προς αποθήκευση και επεξεργασία σε τεράστιες βάσεις δεδομένων. Η αξιοποίησή τους είναι μία τρομακτική ιστορία από μόνη της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail