«Πρωτοφανής ζήτηση» για τα τουρκικά Bayraktar TB2 - Baykar

A Turkish-made Bayraktar TB2 drone is seen during a rehearsal of a military parade dedicated to Independence Day in Kyiv, Ukraine, Aug. 20, 2021. (AP Photo)
Freepen.gr - Το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 (UAV) γνώρισε πρωτοφανή ζήτηση από όλο τον κόσμο μετά την ανάπτυξη του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του κατασκευαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

«Αυτό το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής τεχνολογίας (CTO) της Baykar, προγραμματιστής του Bayraktar TB2.

Ο Μπαϊρακτάρ μάλιστα είπε, «κατά καιρούς έχουμε δυσκολίες στην ικανοποίηση των απαιτήσεων». Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο ενός διαγωνισμού πυραύλων στην επαρχία Ακσαράι της κεντρικής Τουρκίας.

Το drone απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την ανάπτυξη του στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες εξαγωγικές συμφωνίες.

«Δεδομένου ότι το Bayraktar TB2 UAV μας συμμετείχε στην επιχείρηση του Ιντλίμπ (Επιχείρηση Spring Shield), στην Επιχείρηση Olive Branch, στην Euphrates Shield και τέλος στην επιχείρηση στο Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστρέψει τις χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό τουρκικής βάσης από ρωσικά αεροσκάφη που όμως αποδόθηκε για ευνόητους λόγους στη Δαμασκό.

Έδωσαν επίσης αποφασιστική αεροπορική υποστήριξη στον σύμμαχο της Τουρκίας στη Λιβύη και ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις κατά του PKK τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επιτυχία επέτρεψε στην Baykar να εξασφαλίσει πάνω από το 70% των εσόδων της από εξαγωγές, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν περισσότερες από 10 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής. Οι εξαγωγές ορισμένων από αυτές έχουν ήδη γίνει», σημείωσε.

Το Bayraktar TB2 έχει πωληθεί σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η Πολωνία. Τον Μάιο, η Πολωνία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που απέκτησε drones από την Τουρκία.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται επίσης να ενδιαφέρθηκε για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Λετονία άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι το δεύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV). Η Αλβανία ενδιαφέρεται επίσης να επιτύχει συμφωνία για την προμήθεια Bayraktar TB2.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε επίσης μια έντονη ζήτηση για το Akıncı UCAV, το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε πρόσφατα στον τουρκικό στρατό.

Το Akıncı θεωρείται το πιο προηγμένο και εξελιγμένο drone που έχει κατασκευαστεί από τη χώρα μέχρι σήμερα.

"Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό (Akıncı)," είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Δεν έχουμε απαντήσει ακόμη σε αυτά τα αιτήματα επειδή περιμέναμε να παραδώσουμε και να προσφέρουμε τα αεροσκάφη μας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail