«Έρημος»: η ξήρανση του Ευφράτη απειλεί με καταστροφή τη Συρία

Freepen.gr - Ο μακρύτερος ποταμός της Συρίας περνούσε από τον ελαιώνα του, αλλά σήμερα ο Khaled al-Khamees λέει ότι έχει υποχωρήσει σε απόσταση, ξεραίνοντας τα δέντρα του και αφήνοντας την οικογένειά του με το ζόρι να έχει μια σταγόνα να πιει.

«Σαν να ήμασταν στην έρημο», είπε ο 50χρονος αγρότης, στέκεται στην πεδιάδα του ποταμού Ευφράτη.

«Σκεφτόμαστε να φύγουμε επειδή δεν υπάρχει νερό για να πιούμε ή να ποτίσουμε τα δέντρα».

Ομάδες βοήθειας και μηχανικοί προειδοποιούν για μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη βορειοανατολική Συρία, όπου η μειωμένη ροή των ποταμών επιδεινώνει τα δεινά μετά από μια δεκαετία πολέμου.

Λένε ότι η πτώση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά φράγματα από τον Ιανουάριο απειλεί τη διακοπή του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας για έως και πέντε εκατομμύρια Σύρους, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό.

Καθώς η ξηρασία πλήττει την περιοχή της Μεσογείου, πολλοί στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους κατηγορούν τη γειτονική Τουρκία ότι μετέτρεψε σε όπλο το νερό κλείνοντας τρόπον τινά τη βρύση.

Έξω από το χωριό Rumayleh όπου ζει ο Khamees, οι μαύροι σωλήνες άρδευσης βρίσκονταν σε σκονισμένα πηνία αφού ο ποταμός υποχώρησε μέχρι στιγμής και έγινε πολύ ακριβό να λειτουργεί κανείς τις αντλίες νερού.

Αντίθετα, πολύ πιο κοντά στην άκρη του νερού, οι Khamees και οι γείτονες ήταν απασχολημένοι με τη φύτευση καλαμποκιού και φασολιών σε έδαφος που μόλις πέρυσι ήταν βυθισμένο στο ρεύμα.

Ο πατέρας 12 παιδιών είπε ότι δεν είχε δει τον ποταμό τόσο μακριά από το χωριό εδώ και δεκαετίες.

«Οι γυναίκες πρέπει να περπατήσουν επτά χιλιόμετρα (τέσσερα μίλια) μόνο για να πάρουν έναν κουβά νερό για να πιουν τα παιδιά τους», είπε. 

Σε περιόδους βροχής, εισέρχεται στη βόρεια Συρία μέσω των τουρκικών συνόρων και ρέει διαγώνια μέσω της εμπόλεμης χώρας προς το Ιράκ.

Στην πορεία του, ποτίζει πολλά εδάφη στο καλάθι της Συρίας και διατρέχει τρία υδροηλεκτρικά φράγματα που παρέχουν ενέργεια και πόσιμο νερό σε εκατομμύρια.

Αλλά τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο ποταμός συρρικνώθηκε, απορροφώντας πολύτιμο νερό από τις δεξαμενές και αυξάνοντας τον κίνδυνο να ακινητοποιηθούν οι τουρμπίνες φράγματος.

Στο φράγμα Tishrin, το πρώτο στο οποίο πέφτει ο ποταμός μέσα στη Συρία, ο σκηνοθέτης Hammoud al-Hadiyyeen περιέγραψε μια «ανησυχητική» πτώση της στάθμης του νερού που δεν παρατηρήθηκε από την ολοκλήρωση του φράγματος το 1999.

«Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε.

Από τον Ιανουάριο, η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά πέντε μέτρα και τώρα αιωρείται μόλις δεκάδες εκατοστά πάνω από το «νεκρό επίπεδο», όταν οι στρόβιλοι υποτίθεται ότι σταματούν εντελώς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Συρία, η παραγωγή ενέργειας έχει ήδη μειωθεί κατά 70 % από πέρυσι, λέει ο επικεφαλής της ενεργειακής αρχής Welat Darwish.

Δύο στους τρεις σταθμούς πόσιμου νερού κατά μήκος του ποταμού αντλούν λιγότερο νερό ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν, λένε ανθρωπιστικές ομάδες.

Σχεδόν το 90 % της ροής του Ευφράτη προέρχεται από την Τουρκία, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Για να εξασφαλίσει το δίκαιο μερίδιο της Συρίας, η Τουρκία το 1987 συμφώνησε να επιτρέψει ετήσιο μέσο όρο 500 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο νερού στα σύνορά της. 

 Αλλά αυτό έχει πέσει στα 200 τους τελευταίους μήνες, ισχυρίζονται οι μηχανικοί. 

Μέσα στη Συρία, ο Ευφράτης ρέει κυρίως κατά μήκος εδάφους που ελέγχεται από ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές, των οποίων οι μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν αποσπάσει τα φράγματα και τις πόλεις του από την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι συγκρατεί περισσότερο νερό από ό, τι χρειάζεται στα φράγματά της και η Δαμασκός τον Ιούνιο προέτρεψε την Τουρκία να αυξήσει αμέσως τη ροή.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail