Ψυχρή ομολογία ότι η Εύβοια αφέθηκε στην τύχη της λόγω Βαρυμπόμπης

Φωτογραφία : Twitter / M.
Στην απάντηση της κ. Σερέτη από το newsit.gr σχετικά με τις αστοχίες, τα λάθη και τα μέτωπα που αφέθηκαν στην τύχη τους διαβάζουμε τα εξής:

Κ. Σερέτη Κατερίνα («Newsit»):  Κύριε Πρόεδρε θα επιμείνω. Εσείς ο ίδιος μιλήσατε για αστοχίες στο θέμα των πυρκαγιών τις οποίες προφανώς έχετε εντοπίσει. Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση αυτής της κρίσης κατά την εκτίμησή σας; Γιατί υπάρχουν, για παράδειγμα, πολίτες που θεωρούν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους σε κάποια μέτωπα.

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι αυτό το έχουμε απαντήσει εξαντλητικά, κα Σερέτη. Σας είπα ότι μακάρι να μπορούσαμε, αλλά θα ήταν παντελώς ανέφικτο να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό, για κάθε οικισμό. Και όπως είπα, πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα πυροσβεστικό, ένα εναέριο μέσο, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά.

Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα, αν έπρεπε να επιστρέψουμε πίσω στην αλληλουχία των εξελίξεων, δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη. Αυτή -όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς- αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και από την Ηλεία, τα οποία είχαν ήδη κατευθυνθεί προς τα εκεί όταν πιστεύαμε ότι είχαμε οριοθετήσει τη φωτιά.

Και δυστυχώς όταν πια η φωτιά αναζωπυρώθηκε, παρότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση -και αυτό αποδεικνύεται και από όλα τα στοιχεία- και γρήγορη προσβολή από τον αέρα, ήταν πια αργά. Και γιατί ήταν αργά; Διότι δυστυχώς, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από καύσωνα 45 βαθμών επί 10 μέρες η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά σε οποιαδήποτε πυρκαγιά δυστυχώς ξεκίνησε στην πατρίδα μας αυτές τις τελευταίες μέρες.

Θέλω επίσης να ξαναπώ ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν δυστυχώς έκαναν τη μεγάλη ζημιά και βλέπουμε το αποτέλεσμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail