Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής
Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός με την αδυναμία στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, με τα …αλληλοσυγχαρητήρια του ενός υπουργού στον άλλο πάνω στα αποκαΐδια, αλλά και με την προσπάθεια αποφυγής ή ανάληψης ευθυνών, είναι πολύ μεγάλο.
Η εικόνα του «καλύτερου διαχειριστή» που καλλιέργησε για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνδρομή πρόθυμων μέσων και «εκσυγχρονιστών» του άλλοτε ΠΑΣΟΚ, υπέστη ένα βαθύ ρήγμα. Όπως ρήγμα υπέστη και η αποτελεσματικά της κυβέρνησης και κυρίως η έννοια του «επιτελικού κράτους», του μοντέλου διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τόσο πολυδιαφημίστηκε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά!
Το πλήγμα είναι μεγάλο και υπαρκτό, ανεξαρτήτως του τι θα δείξουν τις επόμενες ημέρες οι προσεχείς δημοσκοπήσεις, που αναμένονται με μεγάλη αγωνία από όλα τα κομματικά επιτελεία.
Μπορεί να μην είναι αρκετό ν απειλήσει με πτώση την κυβέρνηση, όμως τίποτε δεν είναι πλέον όπως πριν το καλοκαίρι. Και μπορεί η δημοσιονομική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέπει στον πρωθυπουργό να εμφανίζεται με τις παροχές λόγω πανδημίας σε πρώτη ανάγνωση ως υποστηρικτής του κοινωνικού κράτους - παρά τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει, όπως πχ ο νέος εργασιακός νόμος του Κωστή Χατζηδάκη- ωστόσο η λαϊκή δυσαρέσκεια υποβόσκει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένους αναλυτές, η παρούσα περίοδο εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το 2007, όταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπό την πίεση των πυρκαγιών σε Ηλεία και Πάρνηθα και υπό τον φόβο για την επερχόμενη οικονομική κατάσταση οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και τις οποίες και κέρδισε, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη νίκη επί του ΠΑΣΟΚ και μια δεύτερη ήττα του Γιώργου Παπανδρέου ως υποψηφίου πρωθυπουργού! Η κρίση μεταφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πηγαίνει αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων στο Ζάππειο και να διεκδικεί την ηγεσία, ενώ όλα έδειχναν πως ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε μια στρατηγική νίκη και πως είναι ο απόλυτα κυρίαρχος του παιχνιδιού επί πολλά χρόνια.
Και αμέσως μετά ….ήρθαν οι μέλισσες! Η εξέγερση της νέας γενιάς, με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, έδειξε τη βαθιά και ως εκείνη τη στιγμή υπόγεια οργή της ενόψει των αδιεξόδων που είχαν δημιουργηθεί. Το κυρίαρχο σύστημα, πρωτίστως η κυβέρνηση, υποβάθμισε τα μηνύματα αυτά, παρότι ο Κώστας Καραμανλής είχε κοινωνικές ανησυχίες και ήταν δεκτικός στα αιτήματα της εποχής. Αμέσως μετά ακολούθησαν τα αδιέξοδα στην οικονομία και οι κατηγορίες για σκάνδαλα, που οδήγησαν στην παράδοση ουσιαστικά της εξουσίας στον Γιώργο Παπανδρέου, κάτι που δυο χρόνια πριν θεωρούνταν ως κάτι το εξωπραγματικό!
«Όταν μετά την εκλογική νίκη του 2007 συγκεντρωθήκαμε ξανά στο Μαξίμου, υπήρξε μια διάχυτη εντύπωση ότι δεν θα φεύγαμε ποτέ από εκεί! Σε ένα χρόνο ψάχναμε ουσιαστικά τρόπο να αποχωρήσουμε και να παραδώσουμε την κυβέρνηση», μας είχε πει χαρακτηριστικά προ καιρού στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού!
Με το 2007 και το 2009 βεβαίως υπάρχουν και διαφορές με τη σημερινή περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον να επιλέγει την προσφυγή στις κάλπες, ενώ δεν έχει απέναντί του και το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κεφαλαίου όπως ο Καραμανλής το 2007-αντιθέτως έχει πρωτοφανή για τη μεταπολίτευση στήριξη αυτών που ο τότε πρωθυπουργός αποκαλούσε «νταβατζήδες» αλλά και του συνόλου της επιχειρηματικής τάξης της χώρας! Επιπλέον, έχει και τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που όμως τα οφέλη του δύσκολα διαχυθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας!
Το κυρίαρχο σύστημα - και τώρα όπως και τότε- δεν κατανοεί, ούτε καν αφουγκράζεται- την οργή κυρίως της νέας γενιάς, αλλά και τα αδιέξοδα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας! Και είναι ότι το χειρότερο συμβαίνει! Για πολλούς δε δεν θα αργήσει να δρέψει τους …καρπούς αυτής της αγνόησης και υποτίμησης! Για να δούμε ως θα εξελιχθούν τα πράγματα!