Το κλείσιμο του HDP θα γυρίσει μπούμερανγκ στον Ερντογάν: Το AKP θα χάσει 700.000 ψήφους!

Freepen.gr - Ο Özer Sencar, ιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, δήλωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό Κούρδων θα εγκαταλείψει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σε περίπτωση κλεισίματος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), αναφέρει η duvarenglish.com.

«Επί του παρόντος, το 25 τοις εκατό των Κούρδων ψηφίζουν το AKP. Εάν το HDP κλείσει, το AKP ενδέχεται να χάσει τουλάχιστον το 5% των κουρδικών ψήφων», είπε στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle στις 22 Ιουνίου.

Πιστεύεται ότι οι Κούρδοι αποτελούν το 18% περίπου του πληθυσμού της Τουρκίας, που αντιστοιχεί σε 14 από τα 78 εκατομμύρια. Η απώλεια 5% των κουρδικών ψήφων θα σήμαινε έναν αριθμό 700.000.

Εάν το HDP κλείσει και οι αρχές δεν επιτρέψουν στους Κούρδους πολιτικούς να σχηματίσουν ένα νέο κόμμα, τότε οι ψηφοφόροι του κόμματος είτε θα στραφούν στο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) είτε θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν καθόλου στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο Sencar.

Σε ένα δεύτερο σενάριο, εάν οι Κούρδοι πολιτικοί δεν απαγορευτούν από την πολιτική, τότε το νέο κόμμα που θα σχηματίσουν θα προσελκύσει την υπάρχουσα βάση ψηφοφόρων του HDP, δήλωσε ο Sencar. Επιπλέον, το νεοσύστατο κόμμα θα κερδίσει ακόμη και τις ψήφους των 5 τοις εκατό των Κούρδων που δε θα ψηφίζουν πλέον το AKP, σύμφωνα με τον Sencar.

«Η βάση ψηφοφόρων HDP δε θα διασκορπιστεί. Το νέο [υπέρ-κουρδικό] κόμμα θα λάβει ακόμη και την υποστήριξη των ψηφοφόρων που θα διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του HDP ... Ως εκ τούτου, για το AKP θα ήταν χειρότερο», είπε ο Sencar.

Ο Sencar είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται μεγάλη πίεση από τον σύμμαχο του ηγέτη του Εθνικιστικού MHP, Ντέβλετ Μπαχτσέλι να κλείσει το HDP, αν και στην πραγματικότητα δεν ευνοεί μια τέτοια κίνηση.

«Υπάρχει μια έντονη επιμονή του MHP. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα θέλει να κλείσει το κόμμα», είπε.

Ο Sencar τόνισε επίσης ότι οι κινήσεις που στοχεύουν το HDP στοχεύουν να προκαλέσουν εθνικιστικές τάσεις εντός του CHP και του İYİ και να αποτρέψουν μια πιθανή συμμαχία μεταξύ της αντιπολίτευσης.

«Εξήντα τοις εκατό των ψηφοφόρων του Κόμματος IYİ υποστηρίζουν το κλείσιμο του HDP. Πριν από την υπόθεση κλεισίματος, είχαμε καταλήξει ότι οι επιθέσεις εναντίον του HDP πραγματοποιήθηκαν για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους του İYİ και να αποτρέψουν το κόμμα να πλησιάσει τους Κούρδους», είπε.

Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στις 21 Ιουνίου, δέχτηκε ένα κατηγορητήριο που κατέθεσε ανώτερος εισαγγελέας ζητώντας την απαγόρευση του HDP για φερόμενους δεσμούς με αντάρτες, ανοίγοντας το δρόμο για να κλείσει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου.

Η υπόθεση είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς καταστολής του HDP, στην οποία χιλιάδες μέλη του έχουν δικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την τρομοκρατία. Το κόμμα αρνείται τους δεσμούς με την τρομοκρατία και τονίζει πως η υπόθεση είναι «πολιτική επιχείρηση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail