Αφελή ρεπορτάζ ή προσπάθεια αποδόμησης του κ. Δένδια;

Ακούσαμε από ρεπόρτερ στην Τουρκία τηλεοπτικού καναλιού, μετά τις προχθεσινές επιθετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι οι δυο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να πάνε σε άμεσες διαπραγματεύσεις μέσω των συμβούλων τους, επειδή δεν μπορεί συνεχισθεί αυτό, δηλαδή να λέει αυτά που λέει ο Τσαβούσογλου, να απαντάει ο Δένδιας και να ανταπαντά ο Τσαβούσογλου, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι δύο Υπουργοί εξωτερικών και ευτυχώς που ανέλαβαν άμεσα οι δύο πρωθυπουργοί με τους συμβούλους τους, γιατί δεν μπορούμε να πάμε έτσι.

Του Στέλιου Φενέκου 
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Οι επιφανειακές αυτές απόψεις ή αφελείς είναι ή υποβολιμαίες, γιατί βασίζονται στην σαθρή αντίληψη ότι ο Ερντογάν θέλει να υπάρχει καλυτέρευση των σχέσεων με την Ελλάδα, (όπως όμως αυτός θέλει και εις βάρος μας φυσικά), ότι ο Τσαβούσογλου έχει αυτονομηθεί, λειτουργεί μόνος τους σε μία ιδιότυπη αντιπαράθεση με τον κ. Δένδια, χωρίς την έγκριση του Ερντογάν (στο εύλογο ερώτημα γιατί και ο Ακάρ λέει τα ίδια και χειρότερα από τον Τσαβούσογλου, φυσικά δεν μπορεί να απαντήσει). 

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν παίζει τώρα το χαρτί του καλού, μετά την προσωπική στόχευση του από τον Μπάϊντεν (που τον απείλησε με αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία), αλλά αφήνει (ή μάλλον έχει βάλει) τους υπουργούς Εξωτερικών, άμυνας Ενέργειας κλπ. να συνεχίζουν την ίδια πολιτική της συντήρησης των διεκδικήσεων, της επιβεβαίωσης των τετελεσμένων αλλά και της δημιουργίας νέων όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. 

Όπως π.χ. το να μην αντιδρούμε στις προκλήσεις και στις παραβιάσεις, να μην κάνουμε ασκήσεις και NAVTEX σε όλο το Αιγαίο, ακόμη και στα δικά μας νερά, ακόμη και έξω από το Σούνιο και στον Αργολικό, ενώ αυτός συνεχίζει παραβιάσεις του ΕΕΧ και των χωρικών υδάτων μας, κάνει εκατοντάδες υπερπτήσεις , προωθεί μετανάστες και απειλεί με τα περιπολικά ακτοφυλακής και κάνει έρευνες με ερευνητικά σκάφη όπου θέλει. 

Και φυσικά, η καταφανώς εσφαλμένη αυτή θέση εκφράζεται πλέον δημόσια, όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ρεπόρτερ, και δείχνει ξεκάθαρα ότι γίνεται μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του κ. Δένδια και της συνεπούς θεσμικά, νομικά και πολιτικά στάσης του έναντι της Τουρκίας. 

Τολμάω να πω ότι ο κ. Δένδιας είναι το ισχυρό ανάχωμα στις υποχωρήσεις που φαίνεται να απεργάζεται συγκεκριμένος κύκλος γύρω από τον πρωθυπουργό. 

Καταλαβαίνει κανείς πόσο αφελής είναι η προσέγγισή μας περί άμεσων προσωπικών κρυφών διαβουλεύσεων μεταξύ των συμβούλων των πρωθυπουργών.

Και ακόμη χειρότερα, όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι που συμβουλεύουν σήμερα τον πρωθυπουργό, φαίνεται να αγνοούν ότι όλα αυτά που προωθούν, ως καινοτόμες και θετικές ενέργειες που θα επιλύσουν τα Ελληνοτουρκικά (περί θετικής ατζέντας, αποφυγής μονομερών ενεργειών, μορατόριουμ σε ασκήσεις σε NAVTEX κλπ.) έχουν συζητηθεί και ξανασυζητηθεί και εξετασθεί και επανεξετασθεί πολλές φορές στο παρελθόν, από δεκάδες γνώστες πλήρως των θεμάτων, σε δεκάδες συναντήσεις, διερευνητικές, ΜΟΕ, μνημόνια κατανόησης κλπ. 

Η πικρή και πολλάκις επιβεβαιωμένη αλήθεια είναι ότι κάθε φορά οι Τούρκοι χρησιμοποιούν παρελκυστικά και κακόπιστα όλα τα μορατόριουμ και τα μνημόνια συνεργασίας όχι για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για να επιβεβαιώσουν και να διευρύνουν τις διεκδικήσεις τους, εξισώνοντας την κυριαρχία μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας με τις παράνομες διεκδικήσεις τους, στην λογική ότι:
"αυτό που μου ζητάς να μην κάνω παρανομώντας και παραβιάζοντας τις περιοχές δικής σου κυριαρχίας και δικαιωμάτων, απαιτώ να μην το κάνεις ούτε και συ σε αυτές (γιατί τις διεκδικώ παράνομα δια της ισχύος - έτσι δημιουργούνται γκρίζες ζώνες και τετελεσμένα)".

και μάλιστα με βάση το μορατόριουμ, διευρυμένα πλέον σε όλες τις περιοχές κυριαρχίας σου, σε νησιά, στην Κρήτη, στην Θράκη, ακόμη και έξω από το Σούνιο ακόμη και στον Αργολικό κόλπο.

Η μόνη λύση είναι η δημόσια, αντικειμενική και τεκμηριωμένη αντιπαράθεση και αποδυνάμωση αυτής της ενδοτικής πολιτικής και όλων όσων απεργάζεται ο συγκεκριμένος κύκλος πολιτικών και συμβούλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail