Η Κίνα εξοπλίζει τον Συριακό Στρατό για να διαλύσει το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν

Freepen.gr - Η Κίνα προμηθεύει τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) με στρατιωτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν (TIP) που είναι συνδεδεμένο με την Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική συριακή περιοχή του Greater Idlib, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Syria 7al.net στις 22 Ιουνίου.

Ένας αξιωματικός του SAA δήλωσε στην ιστοσελίδα πως ο εξοπλισμός παραδόθηκε στην 3η θωρακισμένη μεραρχία του στρατού και στην 25η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (πρώην δυνάμεις του Τίγρη). Και οι δύο μονάδες αναπτύσσονται στις κύριες πρώτες γραμμές του Greater Idlib.

Το TIP, αποτελούμενο κυρίως από Κινέζους Ουιγούρους, δραστηριοποιήθηκε κοντά στην πόλη Jisr al-Shughur στο βορειοδυτικό Idlib, την πόλη Kabani στη βόρεια Λατάκια και στις πεδιάδες al-Ghab στη βορειοδυτική Χαμά. Η τρομοκρατική ομάδα είναι στενός σύμμαχος της Hay’at Tahrir al-Sham και επιχειρεί με μεγάλη ελευθερία κοντά στις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή. Η ομάδα έχει περίπου 4.000 μαχητές.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ κατάργησαν το TIP, πιο γνωστό ως το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, από τη λίστα τρομοκρατίας. Η κίνηση προκάλεσε την Κίνα που επλήγη από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ομάδας.

Σύμφωνα με το 7al.net, ο εξοπλισμός που παρέχεται από την Κίνα περιελάμβανε το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης JY-27 "Wide Mat" και μη αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου.

Τα ραντάρ JY-27, τα οποία έχουν εύρος ανίχνευσης έως 390 χλμ, εντοπίστηκαν στη Συρία νωρίτερα αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτά τα εναέρια ραντάρ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την καταπολέμηση του TIP στο Greater Idlib, γράφει το southfront.org

Το 7al.net εικάζει ότι η υποστήριξη στον SAA μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια άμεση κινεζική στρατιωτική επέμβαση κατά του TIP στο Greater Idlib.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές αναφορές έγινε λόγος για μια κινεζική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από την πλευρά της κυβέρνησης της Δαμασκού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail