Η απαγκίστρωση της Αιγύπτου από τα αμερικανικά όπλα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας

mod.gov.eg
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε μια συμφωνία αυτόν τον μήνα με τη Γαλλία για την αγορά 30 γαλλικών μαχητικών F3-R Rafale ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης κατά την οποία η Αίγυπτος αγοράζει λιγότερα όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Bradley Bowman, Maj. Jared Thompson and Ryan Brobst  - defensenews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σίγουρα, από αμερικανική σκοπιά, η Ρωσία είναι αντίπαλος ενώ η Γαλλία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ (και οικονομικός ανταγωνιστής). Ωστόσο, εάν αυτές οι δύο χώρες συνεχίσουν να εκτοπίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αιγυπτιακή αγορά όπλων, η επιρροή της Ουάσιγκτον στο Κάιρο θα μπορούσε να μειωθεί. Αυτό θα ήταν ενάντια στα βασικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης βρίσκονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την εξισορρόπηση των συμφερόντων ασφαλείας με τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων.

Η πώληση, που ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, φέρνει τον συνολικό αιγυπτιακό στόλο Rafale σε 54 αεροσκάφη, που ξεκίνησε να δομείται από την πρώτη πώληση του 2015 στην οποία η Αίγυπτος έγινε ο πρώτος ξένος πελάτης για το Rafale. Το Rafale είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς που κατασκευάζεται από την Dassault Aviation και έχει παραγγελθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας, Αιγύπτου, Κατάρ, Ινδίας και Ελλάδας. Εκτός από τους προηγμένους αισθητήρες, τα συστήματα στόχευσης και τα όπλα, το μοντέλο F3-R δίνει στην Αίγυπτο πρόσβαση σε δυνατότητες που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να πουλήσουν στο Κάιρο στο παρελθόν, όπως πυραύλους αέρος-αέρος.

Η αγορά των γαλλικών μαχητικών από την Αίγυπτο από μόνη της δεν αποτελεί απαραίτητα σημαντική εξέλιξη ή ανησυχία, αλλά η σημασία της συμφωνίας αυξάνεται όταν γίνεται κατανοητή ως μέρος της μεγαλύτερης μετατόπισης του Καΐρου από τα αμερικανικά όπλα. Στην πραγματικότητα, η τελευταία μεγάλη πώληση αεροσκαφών των ΗΠΑ στην Αίγυπτο ήρθε το 2010 με τη μεταφορά 20 F-16C.

Τον επόμενο χρόνο, οι διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης οδήγησαν στην εκλογή του Προέδρου Mohammed Morsi. Το 2013, ο τότε υπουργός Άμυνας Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον Morsi και ανέλαβε την προεδρία. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Ομπάμα πάγωσε μια σημαντική ποσότητα πωλήσεων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυραύλων στην Αίγυπτο για δύο χρόνια έως ότου βελτιωθούν οι σχέσεις.

Μετά από αυτό το πάγωμα, το Κάιρο κλιμάκωσε τις προσπάθειές του για διαφοροποίηση των προμηθευτών όπλων. Από το 2009 μέχρι την άνοδο του Ελ-Σίσι στην εξουσία το 2014, οι πωλήσεις των ΗΠΑ αντιστοιχούσαν στο 47% των εισαγωγών όπλων της Αιγύπτου, αλλά υποχώρησαν στο 14% μόνο στη χρονική περίοδο 2015-2020, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Οι κύριοι δικαιούχοι ήταν η Ρωσία και η Γαλλία.

Το 2015, για παράδειγμα, η Αίγυπτος προμηθεύτηκε περίπου 50 MiG-29Ms από τη Ρωσία, επιπλέον των 24 Rafales από τη Γαλλία. Στη συνέχεια, το 2018, η Αίγυπτος άρχισε να αποκτά μεταξύ 24 και 31 πρώτης τάξεως μαχητικών αεροπορικής υπεροχής Su-35 από τη Ρωσία, μια συμφωνία που μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος προσπαθεί να επεκτείνει τον στόλο της Rafale ακόμη σε 72 έως 100 μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης παραλλαγής F4. Η Αίγυπτος θα μπορούσε σύντομα να έχει τόσα επιχειρησιακά μαχητικά από χώρες εκτός των ΗΠΑ, όπως όσα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό στερεί την Ουάσιγκτον από μια ποικιλία διπλωματικών πλεονεκτημάτων, ασφάλειας και άμυνας-καινοτομίας, τα οποία αντίθετα πηγαίνουν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων της.

Επιπλέον, η απομάκρυνση του Καΐρου από τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπερβαίνει τα μαχητικά.

Η Αίγυπτος απέκτησε δύο ελικοπτεροφόρα από τη Γαλλία και τα εξοπλίζει με 46 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 από τη Ρωσία. Η Αίγυπτος παρήγγειλε επίσης το S-300VM, ένα από τα πιο τρομερά συστήματα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, μια πιθανή ανησυχία στο πλαίσιο του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ.

Αυτές οι μετατοπίσεις από τα όπλα των ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτες, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον παρέχει στην Αίγυπτο ετήσια ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένη για τη χρηματοδότηση αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού αμερικανικής προέλευσης.

Σε μια μεταβαλλόμενη αγορά όπλων στη Μέση Ανατολή, αυτές οι λεπτομέρειες σχετικά με τις αγορές όπλων της Αιγύπτου επισημαίνουν ένα πολυετές δίλημμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξισορρόπηση των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας και των ζητημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αίγυπτος είναι μια στρατηγική περιφερειακή δύναμη που ασκεί σημαντική διπλωματική, ασφαλιστική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Ούσα πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον αραβόφωνο κόσμο, η Αίγυπτος μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Λωρίδα της Γάζας. Και η ειρηνευτική συμφωνία του 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ παραμένει μια από τις κύριες πηγές σταθερότητας στην προβληματική περιοχή, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Οι προκλήσεις παραμένουν μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ιδίως στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Παρ 'όλα αυτά, οι δύο κυβερνήσεις έχουν διατηρήσει ως επί το πλείστον μια ήσυχα εποικοδομητική σχέση, ενθαρρυνόμενη από τις αντίστοιχες σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

Η Αίγυπτος ελέγχει επίσης το κανάλι του Σουέζ, ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια σημεία και εμπορικούς δρόμους στον κόσμο, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και πέρα ​​από αυτήν. Το κανάλι μεταφέρει πάνω από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Το Κάιρο παρέχει επίσης στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ταχεία πρόσβαση μέσω του καναλιού του Σουέζ, ένα προνόμιο που αποδείχθηκε πολύτιμο καθώς το USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group έσπευσε προς την Αραβική Θάλασσα τον Μάιο του 2019 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένων εντάσεων με το Ιράν.

Για αυτούς και άλλους λόγους, η διατήρηση στενής εταιρικής σχέσης ασφάλειας με την Αίγυπτο υποστηρίζει τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Οποιαδήποτε επιπλέον αποδυνάμωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου θα αποτελούσε σοβαρή ανησυχία για τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς - καθώς και ένα πιθανό όφελος για τη Ρωσία και την Κίνα.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου έχει δημιουργήσει ένταση με το Κογκρέσο και τις διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις και των δύο μερών. Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιεύθηκε πέρυσι περιγράφει λεπτομερώς μια σειρά συνεχιζόμενων θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Είναι σαφές ότι ο περιορισμός ή η απειλή μείωσης των πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ δεν αποτελεί κίνητρο για το Κάιρο να βελτιώσει σημαντικά το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η περικοπή των πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ φαίνεται να παρακινεί την Αίγυπτο να αυξήσει τις αγορές όπλων από άλλες χώρες που δε θα έχουν απαιτήσεις οι οποίες για το Κάιρο είναι ενοχλητικές.

Στο Παρίσι και τη Μόσχα, το Κάιρο βρήκε εταίρους που δεν έχουν τέτοιες αναστολές. Ένα σημείο που ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές σε συνάντηση το Δεκέμβριο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσσι. Επιπλέον, ούτε η Γαλλία ούτε η Ρωσία συμμερίζονται τις αμερικανικές ανησυχίες για το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προωθεί τα ενδιαφέροντα και τις αρχές της όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη ιστορία, ωστόσο, δείχνει ότι τέτοιες προσπάθειες μόνο πιο δύσκολες θα γίνουν στο μέλλον. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail