Πολλά κοινά συμφέροντα με τη Γαλλία βλέπει γονυπετής ο Τσαβούσογλου!

 Sipa Ρress
Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τόνισε τα κοινά συμφέροντα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, παρά τις αποδεκτές εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ των χωρών τα τελευταία χρόνια, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό l' Opinion την Κυριακή.

Ο Çavuşoğlu ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι και οι δύο χώρες «έχουν περάσει μια περίοδο έντασης», την οποία χαρακτήρισε ως «ασυνήθιστη για δύο συμμαχικές χώρες».

Ωστόσο, συνέχισε γράφοντας ότι η επαφή που έγινε μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Γάλλου ομολόγου του Εμμανουέλ Μακρόν «μας δίνει την ευκαιρία να εδραιώσουμε τους δεσμούς μας».

Η διήμερη επίσκεψη του Çavuşoğlu στη Γαλλία ξεκίνησε την Κυριακή. Η επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Jean-Yves Le Drian αφορούσε συζητήσεις για «διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέτασε τα περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες, επισημαίνοντας αυτό που αποκαλούσε «αυξανόμενος αριθμός συγκλίσεων και κοινών συμφερόντων».

Απευθυνόμενος στην καταστρεμμένη από τον πόλεμο Συρία, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Γαλλία και η Τουρκία «μοιράζονται ουσιαστικά τις ίδιες προτεραιότητες» σε διάφορα θέματα, όπως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης εκεί και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Είπε ότι η Τουρκία είχε πρόσφατα «ειλικρινείς και γόνιμες συζητήσεις» με τη Γαλλία για το θέμα.

Αφού αναφέρθηκε στη Συρία και τη Λιβύη, όσον αφορά τις εντάσεις με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Çavuşoğlu υποστηρίζει πως οι διαφορές αποτελούν «σήμερα αντικείμενο ήρεμου διαλόγου στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είχε και δεν είχε ποτέ επεκτατικές φιλοδοξίες σε αυτούς τους τομείς.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως η Τουρκία θα υποστηρίξει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους «εάν συμφωνήσουν για τους στόχους των διαπραγματεύσεων».

«Πιστεύουμε, ενόψει των αποτυχιών των προηγούμενων πρωτοβουλιών, ότι οι προσπάθειες που βασίζονται στις αρχές της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς κατάστασης είναι οι μόνες που έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν σε λύση», έγραψε.

Καταλήγοντας τόνισε πως η Τουρκία και η Γαλλία είναι και θα παραμείνουν σύμμαχοι και ότι «πρέπει να διασφαλίσουν ότι καμία παρεξήγηση δεν θα διαταράξει αυτή τη σχέση φιλίας με την οποία είμαστε ειλικρινά συνδεδεμένοι».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail