Στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων δεν υπάρχει πλευρά για υποστήριξη

Στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων δεν υπάρχει πλευρά για υποστήριξη, αλλά στρατηγική για κατάπαυση και δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος. Αυτές τις ημέρες, οι βίαιες εξάρσεις εκτιμάται ότι προέρχονται από μικρές εξτρεμιστικές ομάδες, τόσο Εβραίων όσο και Αράβων, οι οποίες συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Πρωταρχικός λόγος για αυτό το ξέσπασμα είναι η τοξική σύνδεση, και από τις δύο πλευρές, μεταξύ ριζοσπαστικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού που ενισχύεται από τις θρησκευτικές εορτές και τις εορταστικές εκδηλώσεις με πρόκληση αμφοτέρων των πλευρών, και μοναδικές περιστάσεις των συνεχιζόμενων πολιτικών κρίσεων στο Ισραήλ και στη Παλαιστινιακή Αρχή.

Η βασική ανησυχία είναι αν αυτές οι συγκρούσεις θα διακόψουν τις ιστορικές διαδικασίες της προσέγγισης ή και της ενσωμάτωσης σε πολλές περιοχές μεταξύ της εβραϊκής πλειοψηφίας και της αραβικής μειονότητας που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ενώ αυτές οι διαδικασίες προσέγγισης ενθαρρύνονται από τους πολιτικούς θεσμούς και στα δύο στρατόπεδα, φαίνεται ότι εξωγενής παράγοντες, όπως το Ιράν, η Τουρκία και άλλοι, επιθυμούν τη διάλυση και επιστροφή της ακαταστασίας.

Εάν αυτή η εκρηκτική κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες για το Ισραήλ. Το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ αλλά και δικό μας είναι να επιτύχει ηρεμία με ταχεία διαδικασία, σε αυτό το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο επίσης θα έχει αντίκτυπο στην αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους και με τη Χαμάς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail