Δαμασκός κι Αγκυρα σε κρυφή συνεννόηση για τα νερά του Ευφράτη;

Freepen.gr - Ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι στην πόλη Σουβέιντα της νότιας Συρίας, λένε ότι η κατοχή μεγάλων ποσοτήτων νερού από τον ποταμό Ευφράτη ισοδυναμεί με οικονομικό πόλεμο κατά των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας και αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Δαμασκού να είναι κρυφά σε συνεννόηση με την Τουρκία για αύξηση της πίεσης στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και την Αυτόνομη Διοίκηση, ενώ η απουσία σαφούς θέσης της Δαμασκού επί του θέματος αυξάνει αυτήν την πιθανότητα, σημειώνει το NPA.

Για περισσότερο από τρεις μήνες, η Τουρκία έχει περιορίσει τη ροή του Ευφράτη στη Συρία, στερώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων από το νερό. Η Τουρκία μείωσε σταδιακά τη ροή του νερού από τον ποταμό Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία, μειώνοντας την ποσότητα νερού που υποχώρησε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Η Τουρκία διατηρεί νερό σε έξι φράγματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το φράγμα Ataturk, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, με χωρητικότητα αποθήκευσης 48 δισεκατομμυρίων m³, παραβιάζοντας τη διεθνή συμφωνία που υπέγραψε με τη Συρία το 1987, η οποία ανέφερε ότι το μερίδιο νερού της Συρίας έρχεται από την Τουρκία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 m³ ανά δευτερόλεπτο.

Η ροή του νερού στον ποταμό Ευφράτη περιορίζεται τώρα σε λιγότερο από 200 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση των Φραγμάτων στη Βορειοανατολική Συρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail