Ρωσία και Ουκρανία: Ομοιότητες και διαφορές

pixabay / geralt
Ιστορική αναδρομή

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες που μοιράζονται μια βαθιά και αλληλένδετη ιστορία που χρονολογείται πάνω από χίλια χρόνια πίσω. Και οι δύο χώρες έλκουν τις ρίζες τους από το μεσαιωνικό κράτος της Κιέβαν Ρους, το οποίο ήταν μια ισχυρή και με μεγάλη επιρροή οντότητα στην Ανατολική Ευρώπη. Οι πολιτιστικές και θρησκευτικές επιρροές αυτής της περιόδου, ιδίως η υιοθέτηση του ορθόδοξου χριστιανισμού, είχαν μεγάλο και διαρκή αντίκτυπο και στα δύο έθνη.

Ωστόσο, οι πορείες τους άρχισαν να αποκλίνουν σημαντικά με την πάροδο των αιώνων. Η Ουκρανία γνώρισε περιόδους ανεξαρτησίας, ξένης κυριαρχίας και ενσωμάτωσης στην Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, ενώ η Ρωσία εξελίχθηκε στην επεκτατική Ρωσική Αυτοκρατορία. Η σοβιετική εποχή περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τη σχέση τους, με την Ουκρανία να αποτελεί μία από τις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τη διάλυσή της το 1991. Έκτοτε, η Ουκρανία προσπάθησε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της και να διαμορφώσει τη δική της ταυτότητα, ξεχωριστά από τη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

Πολιτιστικοί δεσμοί και διαφορές

Πολιτιστικά, η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Και τα δύο έθνη έχουν πλούσια κληρονομιά σε:

  • Λογοτεχνία
  • Μουσική και
  • Τέχνη

με εξέχουσες προσωπικότητες όπως π.χ. Λέων Τολστόι και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στη Ρωσία και Τάρας Σεφτσένκο και Λέσια Ουκρανίκα στην Ουκρανία. Η ρωσική γλώσσα ομιλείται ευρέως στην Ουκρανία, ιδίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, και πολλοί Ουκρανοί είναι δίγλωσσοι.


Παρά τα κοινά αυτά στοιχεία, όμως, υπάρχουν σαφείς πολιτισμικές διαφορές. Η Ουκρανία έχει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις, λαϊκή μουσική και χορούς, που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές περιφερειακές της ταυτότητες. Η ουκρανική γλώσσα, ενώ μοιάζει με τη ρωσική, έχει διακριτές φωνητικές και γραμματικές διαφορές. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένα ισχυρό κίνημα στην Ουκρανία για την προώθηση της ουκρανικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που να διαφοροποιείται από τις ρωσικές επιρροές.

Πολιτικά συστήματα

Επιπλέον, τα πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και της Ουκρανίας διαφέρουν σε πολλά σημεία. Η Ρωσία λειτουργεί ως ομοσπονδιακή ημιπροεδρική δημοκρατία, με ισχυρή συγκεντρωτική κυβέρνηση και σημαντική εξουσία στα χέρια του προέδρου. Υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτική εξουσία και περιορισμένο πολιτικό πλουραλισμό.

Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, είναι μια ενιαία δημοκρατία με κοινοβουλευτικό-προεδρικό σύστημα. Έχει βιώσει σημαντικές πολιτικές αναταραχές από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της, συμπεριλαμβανομένης της Πορτοκαλί Επανάστασης το 2004 και των διαδηλώσεων Euromaidan το 2013-2014, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και σε μια κίνηση προς στενότερη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολιτικό τοπίο της Ουκρανίας είναι πιο πλουραλιστικό και έχει σημαδευτεί από έναν αγώνα για την εξισορρόπηση της εξουσίας μεταξύ της προεδρίας και του κοινοβουλίου.

Οικονομικές διαφορές

Από οικονομική άποψη, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ξεχωριστό προφίλ. Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους, ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο. Αυτό έχει προσφέρει στη Ρωσία σημαντικά έσοδα, αλλά έχει επίσης καταστήσει την οικονομία της ευάλωτη στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Η οικονομία της Ουκρανίας, ενώ διαθέτει επίσης σημαντικούς φυσικούς πόρους, είναι πιο διαφοροποιημένη. Η γεωργία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομία της Ουκρανίας, με τη χώρα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει οικονομικές προκλήσεις, όπως η διαφθορά, η υποεπένδυση και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της, οι οποίες εμπόδισαν την οικονομική της ανάπτυξη.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται από σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως από το 2014 και μετά. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η επακόλουθη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις των δύο αυτών χωρών. Τα γεγονότα αυτά ανέδειξαν επίσης τις διαφορές στις αντίστοιχες εξωτερικές πολιτικές τους. Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της στον μετασοβιετικό χώρο και θεωρεί την Ουκρανία κρίσιμο τμήμα της σφαίρας επιρροής της. Αντίθετα, η Ουκρανία έχει επιδιώξει στενότερη ενσωμάτωση με τη Δύση, φιλοδοξώντας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ποδοσφαιρικά οι 2 ομάδες έχουν να βρεθούν αντιμέτωπες από τα προκριματικά του UEFA Euro 2000. Για ειδικά στοιχήματα Euro και στατιστικά μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της NetBet.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται βαθύτατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, παρουσιάζουν επίσης σημαντικές διαφορές στα πολιτικά τους συστήματα, τις οικονομίες και τους γεωπολιτικούς τους προσανατολισμούς. Η κατανόηση αυτών των ομοιοτήτων και των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της πολύπλοκης και εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ αυτών των δύο εθνών. Καθώς κοιτάμε στο μέλλον, η δυναμική μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχίσει να διαμορφώνει το ευρύτερο τοπίο της Ανατολικής Ευρώπης και πέραν αυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail