Οι Άραβες προειδοποιούν τον Μπάιντεν: Μην αγκαλιάσετε τους Ισλαμιστές

mucahityildiz / pixabay
Σε ένα σαφές μήνυμα που απευθύνεται σε μια πιθανή αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος την προειδοποίησαν να μην υποστηρίξει την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Δηλώνουν ότι γεννά "εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που σπέρνουν τον όλεθρο στη χώρα και το λαό".

Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 10 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο ανώτερων μελετητών της Σαουδικής Αραβίας, το ανώτατο ισλαμικό θρησκευτικό σώμα του Βασιλείου, εξέδωσε προειδοποίηση εν μέσω αυξανόμενου φόβου σε ορισμένες αραβικές χώρες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ενδυνάμωση και κατευνασμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Σαουδική προειδοποίηση εγκρίθηκε αμέσως από το ανώτερο ισλαμικό θρησκευτικό Ινστιτούτο της Αιγύπτου, Dar al-Ifta, και εξέχοντες Αιγύπτιους συγγραφείς και πολιτικοί αναλυτές.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία συνεχάρη τον Μπάιντεν για την αμφισβητούμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ελπίζει ότι εάν και όταν γίνει πρόεδρος, δεν θα χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική ομάδα.

Το Συμβούλιο των ανώτερων μελετητών, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι τρομοκρατική ομάδα και "δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές αξίες του Ισλάμ".

Το Συμβούλιο χαρακτήρισε την Αδελφότητα ως "αποκλίνουσα ομάδα που υπονομεύει τη συνύπαρξη εντός των Εθνών, ξεσηκώνει την ανταρσία, τη βία και την τρομοκρατία και επιδιώκει τους κομματικούς στόχους της σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερη δύναμη για τον εαυτό της υπό την κάλυψη της θρησκείας. Η ιστορία της οργάνωσης ενός κακού, διαμάχης, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας".

Το Συμβούλιο είπε ότι η ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποκαλύπτει την πλήρη κλίμακα του κακού για την οποία είναι υπεύθυνη και ότι έχει εμπνεύσει το σχηματισμό πολλών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για τις φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο.

Το Συμβούλιο κάλεσε το κοινό να είναι επιφυλακτικό για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις δραστηριότητές της και προέτρεψε να μην συμμετάσχει και να μην υποστηρίξει ή εμπλακεί στις δραστηριότητές της.

Το 2014, η Σαουδική Αραβία έβαλε στη μαύρη λίστα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση. Τρία χρόνια αργότερα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία κατέγραψαν ως τρομοκράτες 59 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εξέχοντων προσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και 12 φιλανθρωπικών οργανώσεων διαφόρων εθνικοτήτων.

Η αραβική εβδομαδιαία εφημερίδα Arab Weekly με έδρα το Λονδίνο σημείωσε αυτό το μήνα:

"Οι οπαδοί της Σαουδικής υποθέσης δεν απέκλεισε ότι η δήλωση του Συμβουλίου των ανώτερων μελετητών ήταν μια απάντηση στον υπερβολικό ενθουσιασμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στη Σαουδο-αμερικανικές σχέσεις.

"Αυτοί οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι, πίσω από τη δήλωση του Συμβουλίου, υπάρχει ένα μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας που λέει ότι η βιασύνη της Αδελφότητας να καλωσορίσει και να αγκαλιάσει τον Μπάιντεν και οι προσπάθειές της να κερδίσει τη συμπάθειά του ενώ υποκινεί εναντίον σημαντικών χωρών της περιοχής δε θα αλλάξει τη σταθερή θέση της Σαουδικής Αραβίας να θεωρήσει την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση και πραγματικό εκκολαπτήριο για όλες τις μαχητικές ομάδες".

Ο Αμπντουλατίφ Αλ-Σέιχ, υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, απαντώντας στη δήλωση του Συμβουλίου, δήλωσε ότι έχει "προειδοποιήσει κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για περισσότερα από 20 χρόνια.Είπε ότι η προειδοποίησή του προήλθε από την ανησυχία "για τη θρησκεία μας, τη χώρα μας, τους πολίτες μας και όλους τους μουσουλμάνους".

Η δήλωση του Αλ-Σέιχ θεωρείται επίσης από τους Άραβες ως προειδοποίηση προς τον Μπάιντεν μετά τα συγχαρητήρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη "νίκη του."

Ο Dar al-Ifta της Αιγύπτου, ένας ισλαμικός συμβουλευτικός, δικαστικός και κυβερνητικός φορέας που προσφέρει στους μουσουλμάνους θρησκευτική καθοδήγηση και συμβουλές μέσω της έκδοσης fatwas (ισλαμικές αποφάσεις) σε διάφορα θέματα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για τη δήλωση του Συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή ομάδα, επίσης, σε ένα μήνυμα που φαινομενικά απευθύνεται προς τον Μπάιντεν, επεσήμανε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα "επιδιώκει πάντα να διαιρέσει τις κοινωνίες και να εξαπλωθεί το χάος και να υποκινήσει τους πολίτες να ταραχές και να συμμετάσχουν στη βία".

"Η δήλωση του Συμβουλίου ανώτερων μελετητών της Σαουδικής Αραβίας ήρθε μετά από μια μακρά και προσεκτική μελέτη της μεθοδολογίας και της σκέψης της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θεωρεί τους μη μουσουλμάνους ως άπιστους... Καλούμε διάφορους θρησκευτικούς φορείς, θεσμούς και συμβούλια στις χώρες του ισλαμικού κόσμου να ποινικοποιήσουν και να απαγορεύσουν την τρομοκρατική Αδελφότητα και να την αποκηρύξουν. Ο εξτρεμισμός και η βία της ομάδας αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό της ιδεολογίας της και δεν έχει νόημα η μεταρρύθμιση ή η αλλαγή της".

Άραβες πολιτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες σε ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα δήλωσαν ότι θεωρούν τη δήλωση του Συμβουλίου των ανώτερων μελετητών στη Σαουδική Αραβία ως "ένα νέο πλήγμα για την τρομοκρατική ομάδα" και ότι εκθέτει τα "κόλπα της ομάδας για να προσελκύσουν τους νέους στην αποκλίνουσα ομιλία της".

Οι αναλυτές και εμπειρογνώμονες πρόσθεσαν ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η ύπαρξη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί πραγματική απειλή για την ταυτότητα και τη σταθερότητα των κρατών, τονίζοντας ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν αντιπροσωπεύει την προσέγγιση του Ισλάμ.

Ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής Δρ Ahmed al-Rukban δήλωσε ότι το Συμβούλιο των ανώτερων μελετητών είναι το νομοθετικό σώμα στο Βασίλειο και θεωρείται αξιόπιστο στα θέματα του αραβικού και ισλαμικού έθνους όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Ο al-Rukban προειδοποίησε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι οπαδοί της χρησιμοποιούσαν πάντα το Ισλάμ "για να διεισδύσουν σε πολλούς τομείς και οργανισμούς στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες.Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, πρόσθεσε, υποστηρίζεται οικονομικά από την Τουρκία.

Ο Mounir Adeeb, ερευνητής για τα ισλαμικά εξτρεμιστικά κινήματα και τη διεθνή τρομοκρατία, δήλωσε ότι η δήλωση του Συμβουλίου ανώτερων μελετητών αποκαλύπτει την αλήθεια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επαίνεσε το Συμβούλιο για την "τολμηρή, γενναία και σαφή" περιγραφή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Σαουδάραβας συγγραφέας Mohammed Al-Saaed αποκάλυψε ότι μετά την απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Σαουδική Αραβία το 2014, "η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε κρυφά να γλιστρήσει πίσω από το παράθυρο". Οι ακτιβιστές της Αδελφότητας προσπάθησαν να "πηδήξουν στις τεχνοκρατικές θέσεις εργασίας που άρχισαν να εξαπλώνονται μετά τη μεγάλη ανάπτυξη στο Βασίλειο και να διεισδύσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία όποτε προκύψει η ευκαιρία", σχολίασε.

Σημειώνοντας ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα πραγματοποίησε αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μεταξύ 2003 και 2006, ο Al-Saaed έγραψε: "η τρομοκρατική οργάνωση έχει γίνει μια κατάπτυστη και ύπουλη οργάνωση".

Ο Αιγύπτιος ισλαμιστής μελετητής Saad Eddin Al-Hilali εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Μπάιντεν, εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει στα βήματα του Ομπάμα και θα υποστηρίξει τους Ισλαμιστές. Ο Al-Hilali κάλεσε τους Αιγυπτίους να είναι επιφυλακτικοί με τους Ισλαμιστές "οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποστηριχθεί από τον Ομπάμα και τώρα θα υποστηριχθούν από τον Μπάιντεν". Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει την πορεία του Ομπάμα, αλλά θέλω να υπενθυμίσω στους Αιγυπτίους ότι η Αίγυπτος απέρριψε το πολιτικό Ισλάμ [απομακρύνοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την εξουσία]. Τώρα, η Αίγυπτος στέκεται σταθερά στα πόδια της και λέει όχι στην εμπορία της θρησκείας" σημειώνει ο Al-Hilali.

Η αιγυπτιακή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Mustafa Al-Faqi εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αγκαλιάσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. "Ο Μπάιντεν επικύρωσε την προσέγγιση του Ομπάμα, ο οποίος ήθελε να διαδώσει τον Ισλαμισμό στην περιοχή", δήλωσε ο Al-Faqi. "Ο Ομπάμα είδε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως μέρος της εθνικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι ανοησίες".

Οι Σαουδάραβες και οι Αιγύπτιοι δεν είναι οι μόνοι Άραβες που ανησυχούν για μια ανανεωμένη Συμμαχία μεταξύ μιας δημοκρατικής διοίκησης και των ισλαμιστών.

Αρκετοί Άραβες πολιτικοί αναλυτές και αρθρογράφοι, ιδιαίτερα στον κόλπο, έχουν εκφράσει παρόμοια συναισθήματα. Το μήνυμα που στέλνουν στον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς είναι: δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές κακές μέρες, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες.

Αυτοί οι Άραβες είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τους Ισλαμιστές να επιστρέψουν στην εξουσία στην Αίγυπτο ή να σηκώσουν τα κεφάλια τους σε άλλες αραβικές χώρες. Παραμένει να δούμε αν η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί σε αυτή την προσπάθεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail