«Οι πολιτικές του Ερντογάν ωθούν τους Τούρκους Εβραίους να μεταναστεύσουν»

Freepen.gr - Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα συνεχιστούν, παρά τις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Δρ Aykan Erdemir, πρώην βουλευτής της Τουρκίας και ανώτερος διευθυντής του προγράμματος της Τουρκίας στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών (FDD), αναφέρει το ahvalnews.com.

Ο Erdemir έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου την Πέμπτη από την Ένωση κατά της δυσφήμισης (ADL) σε συνεργασία με την FDD με τίτλο "από τον πάστορα Andrew Brunson στον Osman Kavala: επανεξέταση κρατουμένων συνείδησης στην Τουρκία και πέραν αυτής."Το συνέδριο είχε ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στα δεινά των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Osman Kavala και του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Ο Erdemir τόνισε ότι η Τουρκία ήταν το πρώτο μουσουλμανικό πλειοψηφικό έθνος που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1949 και οι δυο είχαν κάποτε πολύ στενές πολιτικές σχέσεις. Οι σχέσεις κλιμακώθηκαν προοδευτικά την τελευταία δεκαετία, κάτι που αποδίδει ο Erdemir στις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώθηκαν απότομα το 2010 μετά τη βίαιη επιδρομή του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο βοήθειας Μάβι Μαρμαρά, στο οποίο σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι. Το περιστατικό προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στους διμερείς δεσμούς τους, με αποτέλεσμα την ανάκληση διπλωματικών απεσταλμένων και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, ο Ερντογάν τελευταία χρόνια έχει σκληρύνει την κριτική του για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι είναι αισιόδοξος για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ο Erdemir δήλωσε ότι η ζημιά έχει γίνει σε νέους Τούρκους Εβραίους που λέει ότι θέλουν να μεταναστεύσουν από την Τουρκία. Οι λόγοι περιλαμβάνουν συστηματική διάκριση και αντι-εβραϊκή προκατάληψη.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συμβαίνει στην ιθαγενή εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας. Βλέπουμε μια ανησυχητική έξοδο ιδιαίτερα των νεότερων Εβραίων ατόμων της Τουρκίας, καθώς αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και σταδιοδρομία στο εξωτερικό."είπε ο Erdemir.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail