«Πλωτό τείχος» στα ακριτικά νησιά - Οι εντολές του Ελληνικού Επιτελείου - Το πάθημα με την «ΚΕMAL REIS»

Το περιστατικό με τον εμβολισμό της Τουρκικής φρεγάτας «KEMALREIS» από τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» τον περασμένο Αύγουστο φαίνεται ότι χτύπησε «καμπανάκι» στον στόλο των γειτόνων.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Προσεκτικοί και με ξεκάθαρη διάθεση να μην δώσουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την παραμικρή αφορμή είτε να αναλάβουν δράση είτε ακόμα και να κερδίσουν ‘’πόντους’’ στο επικοινωνιακό πεδίο εμφανίζονται οι γείτονες στην ‘’καυτή’’ περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου. Η προσέγγιση του Oruc Reis τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο κοντά στις Ελληνικές ακτές τόσο στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου όσο και στις ανατολικές ακτές της Ρόδου σύμφωνα με την τελευταία navtex συνδυάζεται όπως φαίνεται με εντολές προς τα Τουρκικά πληρώματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν φτάνουν σε απόσταση ‘’αναπνοής’’ από τις Μονάδες του Ελληνικού Στόλου.

Το περιστατικό με τον εμβολισμό της Τουρκικής φρεγάτας «KEMALREIS» από τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» τον περασμένο Αύγουστο φαίνεται ότι χτύπησε «καμπανάκι» στον στόλο των γειτόνων. Η ψυχραιμία των Ελληνικών πληρωμάτων αποδείχθηκε ότι δεν σήμαινε και υποχωρητικότητα όπως ίσως αρχικά είχαν πιστέψει οι γείτονες τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η Τουρκική ηγεσία επιχείρησε αρχικά να κρύψει το περιστατικό και στη συνέχεια να το ‘’αλλοιώσει’’ ή και να το υποβαθμίσει, οι συνέπεις στο πλήρωμα της Τουρκικής φρεγάτας συνοδεύτηκαν και από ‘’έντονες’’ αναταράξεις στο σύνολο του Τουρκικού στόλου.

Από τότε όπως έχουν διαπιστώσει τα Ελληνικά πληρώματα οι γείτονες κάθε άλλο παρά επιδίωξαν τη «ρεβάνς» όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί αλλά αντίθετα δείχνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά στην τήρηση των κανόνων ναυσιπλοϊας κυρίως όταν πλέουν κοντά σε Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αν και οι πρώτες ενδείξεις για την αλλαγή στάσης των γειτόνων έπειτα από τις ‘’καμπάνες’’ στην «KEMAL REIS» φάνηκαν αμέσως μετά το περιστατικό η ‘’μουδιασμένη’’ στάση του Τουρκικού στόλου απέναντι στα πλοία του ΠΝ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα έπειτα από τη νέα ‘’έξοδο’’ του Oruc Reis στις 12 Οκτωβρίου.

Τα πολεμικά πλοία των γειτόνων φροντίζουν να κρατούν πάντα αποστάσεις ειδικά από τις μεγάλες Μονάδες του Στόλου που έχουν ως αποστολή να επιτηρούν συνεχώς το Oruc Reis και την Τουρκική αρμάδα συνοδείας. Και όταν οι Τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες πλησίασαν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου στα όρια της παράνομης navtex έγινε απόλυτα αντιληπτό από τα Ελληνικά πλοία τα οποία ήδη είχαν λάβει θέση ‘’πλωτού τείχους’’ ότι οι γείτονες κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι ήταν να ρισκάρουν.

Άλλωστε οι φωτογραφίες που έδωσε το ΓΕΕΘΑ στη δημοσιότητα ήταν ενδεικτικές της διάταξης των πλοίων του Στόλου. Ακόμα και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου είχαν λάβει θέσεις στην Ελληνική αρμάδα την ώρα που τα Τουρκικά πολεμικά πλοία μαζεύτηκαν γύρω από το ερευνητικό υπό τον φόβο «διείσδυσης» πλοίου του ΠΝ μέσα στον Τουρκικό σχηματισμό.

Κάθε φορά που τα Τουρκικά πολεμικά θα πλησιάζουν προς τις Ελληνικές ακτές είτε στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου είτε στη Ρόδο οι Μονάδες του Στόλου με δυναμική παρουσία θα «στήνουν» ασπίδα προστασίας με συμβολική παράταξη σε πυκνό σχηματισμό. Ταυτόχρονα άλλα πλοία του ΠΝ με ισχυρό οπλισμό αλλά και οι «σιωπηλοί θηρευτές» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας λαμβάνουν θέσεις που δίνουν τακτικό πλεονέκτημα.

Οι εντολές του ΓΕΕΘΑ παραπέμπουν σε ψύχραιμη μεν αλλά δυναμική στάση με πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες κυβερνήτες και στα πληρώματα τα οποία έχουν αποδείξει εδώ και μήνες την υψηλή τους ναυτοσύνη αλλά και τις αντοχές τους στον ‘’πόλεμο’’ φθοράς από την Άγκυρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail