Κωνσταντίνος Λάβδας: Πως ακριβώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα τώρα απέναντι στην Τουρκία

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο , Κωνσταντίνος Λάβδας , μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε γιατί κατά την γνώμη του η αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας , δεν θα είναι ούτε γρήγορη , ούτε εύκολη υπόθεση, σε μια περίοδο όπου ο Ερντογάν έχει συμπυκνώσει σε χρόνο όλη την πάγια για χρόνια αναθεωρητική κίνηση της Τουρκίας που δεν είναι προσωπική του αλλά συνολική στρατηγική της Τουρκίας. 

Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να στείλει ισχυρό μήνυμα αποτροπής διπλωματικά , πολιτικά, στρατιωτικά, ώστε η Τουρκία να μην προχωρήσει και σε πράξεις πέραν του 28ου μεσημβρινού σε ήδη οριοθετημένη περιοχή ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Η Ελλάδα σε αυτή την φάση σαφώς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα ενός θερμού επεισοδίου, αλλά όποιο χρόνο κερδίσει δεν θα πρέπει να το κάνει βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί για τον «επόμενο», αλλά αξιοποιώντας τον για να ενισχύσει όλες τις παραμέτρους της αποτροπής. Καλόν είναι ο Πρωθυπουργός να μαζέψει δηλώσεις με λάθος μήνυμα υπουργών του, «κόκκινη γραμμή» δεν μπορεί να είναι τα σύνορα σου, αυτό ούτε σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση δεν βοηθά. 

Ο κ. Λάβδας ,μίλησε ακόμη για τον ρόλο της Γαλλίας ως κομβικό πλέον στην περιοχή, την αμφισημία αλλά και τους λόγους για αυτό της Γερμανίας, την αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ στη περιοχή και τα όρια της Ρωσικής πολιτικής, που όλα αυτά η Τουρκία έχοντας διαβάσει σωστά τις εξελίξεις και τα κενά στην περιοχή επιχειρεί να παίξει συνολικότερο ρόλο. Δεν είναι λοιπόν «απομονωμένη» όπως το ορίζει η Δύση , αντίθετα επιχειρεί να παίξει ρόλο ακόμη και στον μουσουλμανικό κόσμο , ιδίως στα πιο εξτρεμιστικά ριζοσπαστικοποιημένα , έναντι της Δύσης τμήματα του. 


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail