Ο χάρτης αυτός δείχνει την επέκταση του Ισλάμ της εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Βρίσκεται σε βιβλίο ιστορίας που διδάσκεται στα γαλλικά σχολεία.
Ελένη Παπαδοπούλου
Με μία αναγωγή στο σήμερα αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η χώρα μας γειτνιάζει κυρίως με Ισλάμ, αφού η πλειοψηφία των ισλαμικών κατακτήσεων παραμένει ως έχει, με εξαίρεση την Ισπανία.
Αν συνυπολογίσουμε τους μουσουλμανικούς πυρήνες των Σκοπίων, του Κοσσόβου, της Αλβανίας και τους όχι τόσο φιλικούς μας Βόρειους γείτονες είναι νομίζω πασιφανές ότι η θέση της χώρας είναι εξαιρετικά επισφαλής. Σε χειρότερη θέση από εμάς είναι η Κύπρος και το Ισραήλ ακόμη περισσότερο, που είναι μέσα στο στόμα του λύκου.
Τί έκανε η χώρα μας, για να προστατευθεί από όλους αυτούς και για να μην αφήσει το Ισλάμ να παρεισφρήσει, έστω και εμμέσως στην ελληνική κοινωνία; Αντί να γίνει Ισραήλ, αποδυνάμωσε το στράτευμα, αφελληνίστηκε, καλλιέργησε τον διεθνισμό, αντί τον πατριωτισμό, ξαναέγραψε την ένδοξη ιστορίας της ως ηττημένη και όχι ως νικήτρια σε ένα σωρό μάχες και πολέμους, έσκαψε εκ των έσω τον τάφο της.
Η Ελλάδα μέσα στην ιστορία υπήρξε πάντα το ανάχωμα στους εξ Ανατολών και η Ευρώπη τής χρωστάει πολλά. Αυτό το κατάφερε έχοντας πολίτες ετοιμοπόλεμους, πολιτικούς με όραμα την επιβίωση και την εξάπλωση του έθνους, γενναίους ανθρώπους που έβαζαν πάνω από όλα τον ελληνισμό και την πατρίδα. Έτσι έμεινε ζωντανή αυτή η χώρα παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε, την οθωμανική κατάκτηση επί 400 χρόνια, τους εδαφικούς ακρωτηριασμούς. Ο,τι πήρε σε εδάφη το πήρε με πόλεμο. Τα κορμιά των νεκρών Ελλήνων είναι το αντάλλαγμα για την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Θεσσαλία, την Μακεδονία.
Τίποτα δεν χαρίστηκε.
Ας κοιτάξουμε τον χάρτη κι ας σκεφτούμε λίγο επιτέλους. Όταν περιβάλλεσαι από τέτοιους γείτονες, τί κάνεις;