Μάσκα στην τάξη, αλλά όχι στα διαλείμματα! Άντε να δούμε τι θα γίνει

Taken / pixabay
Κι ενώ αναζητείται ακόμη η αλήθεια ως προς το αν τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες [όταν κλείσαμε τα σχολεία], δε μεταδίδουν τον ιό [όταν τα ανοίξαμε] και τώρα τον ξαναμεταδίδουν χωρίς συμπτώματα, ερχόμαστε να το τερματίσουμε με το θέμα των μασκών.

Του Στρατή Μαζίδη

Κι επειδή δε γνωριζόμαστε, ο γράφων φορούσε χειμώνα μάσκα στη λαϊκή. Συνεχίζουμε. Τα παιδιά θα φορούν τη μάσκα στο μάθημα αλλά όχι στα διαλείμματα. Είναι σα να λέμε, θα φοράς τα παπούτσια στο σπίτι αλλά έξω θα βγεις ξυπόλητος. Δηλαδή στις τάξεις που θεωρητικά μπορούν να υπάρχουν κάποιες αποστάσεις, δοκιμάστηκαν έστω με περιορισμένο αριθμό χωρίς μάσκα και δε συνέβη τίποτε, κρίθηκε τελικά σκόπιμο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση τους. Στα διαλείμματα όμως όχι! Εκεί που οι όποιοι προαυλιζόμενοι θα έρθουν σε μια επαφή αναμεταξύ τους όπως είναι φυσικό. 

Κι ας μη μιλήσουμε για το τι θα γίνεται η μάσκα. Πως θα μπαίνει, πως θα βγαινει, που θα φυλάσσεται μέχρι να ξαναρχίσει το μάθημα κ.ο.κ.

Κι ας μη μιλήσουμε επίσης για τους παιδικούς σταθμούς, με τις συνήθεις μικρές αίθουσες και το πάρτι που έχουμε ζήσει όλοι οι γονείς στο παρελθόν να κολλά ο ένας τον άλλο. Για εκεί δεν έχω διαβάσει τι μέτρα θα ληφθούν.

Στα σχολεία θα υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Προχθές στο σούπερ μάρκετ ένας νέος σε ηλικία πατέρας με την κόρη του, γύρω στο γυμνάσιο από ό,τι κατάλαβα, ρωτούσαν ο ένας τον άλλο 2-3 φορές "τι είπες;". Το πως θα γίνονται παραδόσεις στις τάξεις και θα μετέχουν οι μαθητές στο μάθημα είναι ένα ερώτημα. Ωστόσο εκτιμώ ότι από την στιγμή που αναγκαστικά το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των μασκών, ίσως όταν αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, να επανεξεταστεί το ζήτημα της χρήσης.

Επίσης ένα ερώτημα είναι του πως θα χειριστούν οι καθηγητές, δάσκαλοι κλπ περιπτώσεις παιδιών που ίσως πουν "κύριε/α δεν αισθάνομαι καλά, θέλω να βγάλω τη μάσκα". Τι θα κάνουν;  Θα το επιτρέψουν; Θα το αρνηθούν; Ό,τι κι αν κάνουν, υπάρχουν πόσα σενάρια μετά που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Για αυτό μαθαίνω ότι τουλάχιστον σε ένα σχολείο, εκπαιδευτικός σκοπεύει να ζητήσει από το σύλλογο διδασκόντων να αιτηθεί εγγράφως οδηγίες από το Υπουργείο. "Δε θα βρούμε εμείς τον μπελά μας" μου είπε.

Το θέμα δεν είναι οι δίκες προθέσεων ομάδων του facebook. Ξέρετε πόσες ομάδες και με τι απίθανα θέματα υπάρχουν στο facebook; Αμέτρητες. Είδατε να έγινε ποτέ τίποτε; Το ψευδοδίλημμα μασκοφόροι ή μασκομάχοι, είναι απλά μια ακόμη διχαστική εστία που δεν έχει τίποτε να προσφέρει. Η λύση λέγεται κοινή λογική, προβληματισμοί, ερωτήσεις κι απαντήσεις. Η συζήτηση αποσκοπεί στην αλήθεια, η φιλονικία στην επικράτηση της μιας άποψης έναντι της άλλης.

Σχετικά λοιπόν με τη λειτουργία των σχολείων υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Όμως όπως όλα δείχνουν, σε μια χώρα που ασχολείται μάλλον πολιτικά-επικοινωνιακά με την πανδημία παρά υγειονομικά και έχει εγκαταλείψει τα σχολεία της δεκαετίες τώρα στο χάλι που βρίσκονται, οι απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη και υπό το γνωστό ρητό "πάμε κι άγιος ο Θεός". Και δεν πιστεύουμε κιόλας τρομάρα μας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail