«Η Γαλλία εγκαταλείπει τον Haftar, επιτίθεται στη Wagner»

Libyan Field Marshal Khalifa Haftar, 17 January 2020 [Ministry of Foreign Affairs/Flickr]
Freepen.gr - «Η Γαλλία εγκαταλείπει το Haftar, επιτίθεται στην Wagner» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Middle East Monitor στο οποίο ασκεί αυστηρή κριτική στη Γαλλία για την τουλάχιστον μέχρι πρότινος στήριξή της στον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

Αφορμή η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όπου αρνήθηκε σαφώς την υποστήριξή του προς τον Χαφτάρ και ανακοίνωσε την απογοήτευσή του για την επίθεση του τελευταίου στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, στις 4 Απριλίου 2019.

Κατά το δημοσίευμα η αποστασιοποίηση αυτή οφείλεται στο ότι ο Χαφτάρ όχι μόνο δεν κέρδισε στη μάχη της Τρίπολης,αλλά υποχώρησε από τα ανατολικά και νότια ενός κύκλου διαμέτρου άνω των 400 χιλιομέτρων. Επειδή «ο ηττημένος δεν έχει σύμμαχο», η Γαλλία εγκατέλειψε το Haftar, όπως και το Σουδάν και η Ελλάδα, αλλά κι η Ιταλία πριν από αυτούς, σημειώνει το κείμενο.

Ο Μακρόν επέκρινε επίσης τη Ρωσία για πρώτη φορά, τον προηγούμενο σύμμαχό του στην υποστήριξη Haftar, και την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία Wagner.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επίθεση στη Wagner και το ζήτημα με τον Πούτιν, είναι η μετακίνηση των μισθοφόρων στο πετρελαϊκό πεδίο της Σαράρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λιβύης, που πιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού μονάδες που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης το είχαν ανακτήσει.

Αυτό το πεδίο είναι το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου στη Λιβύη. Η παραγωγή του μπορεί να φτάσει τα 300.000, ή ακόμη και τα 400.000, βαρέλια ημερησίως κατά τις περιόδους αιχμής, και τα αποθέματά του ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, η πιο σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι ότι η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total κατέχει μετοχές στη Sharara, την οποία διαχειρίζεται η Libya National Oil Corporation, σε συνεργασία με τις ισπανικές εταιρείες Repsol, την Αυστριακή OMV και τη Νορβηγική Equinor.

Όταν μια ρωσική εταιρεία ασφαλείας πλησιάζει στο πεδίο της Σαράρα, όπου ο γαλλικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά για πολλά χρόνια, αυτό σημαίνει την είσοδο στη γαλλική σφαίρα επιρροής στη Λιβύη, γεγονός που εξηγεί την οργή του Μακρόν για τη Wagner.

Ως εκ τούτου, ο Macron κάλεσε τον Πούτιν την Παρασκευή να καταδικάσει τη δραστηριότητα του Wagner στη Λιβύη, ενώ ο Πούτιν τον ενημέρωσε ότι οι «ιδιωτικοί επιχειρηματίες» (μισθοφόροι της Wagner) δεν...εκπροσωπούν τη Ρωσία.

Ο Macron σχολίασε την απόρριψη του Πούτιν από τον Wagner, ισχυριζόμενος ότι παίζει με τις αντιφάσεις του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail