Αμερικανοί γερουσιαστές προς Πεντάγωνο: Σταματήστε τώρα την αγορά εξαρτημάτων για το F-35 από την Τουρκία

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Μια ομάδα γερουσιαστών ζητά από το Πεντάγωνο να σταματήσει πιο γρήγορα να αγοράζει εξαρτήματα των μαχητικών F-35 από την Τουρκία. Όπως αναφέρει το defensenews.com, οι James Lankford, Jeanne Shaheen, Thom Tillis και ο Chris Van Hollen, διαμαρτυρήθηκαν σε επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας Mark Esper στις 6 Ιουλίου ότι τα σχέδια του Πενταγώνου να αγοράσει ανταλλακτικά από την Τουρκία έως το 2022 υποβαθμίζουν την πίεση των ΗΠΑ στη χώρα για την αγορά του ρωσικού S-400.

Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσημα την Τουρκία από το πολυεθνικό πρόγραμμα το 2019 λόγω της παράδοσης των S-400 και σταμάτησε την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων. Επιπλέον, ο νόμος περί εθνικής άμυνας του 2020 απαγόρευσε τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η χρήση του S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το stealth μαχητικό F-35.

Ωστόσο, η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ είπε στους δημοσιογράφους τον Ιανουάριο ότι θα επιτρέψει στον κύριο εργολάβο Lockheed Martin και τον κατασκευαστή κινητήρων Pratt & Whitney να εκπληρώσει τις υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις με τους Τούρκους κατασκευαστές για τα εξαρτήματα των F-35. Αυτό σημαίνει ότι η Lockheed θα παραλάβει τούρκικα ανταλλακτικά μέχρι το τέλος της παρτίδας 14, με τα αεροσκάφη να παραδίδονται στους πελάτες το 2022.

Οι Τούρκοι κατασκευαστές συμμετείχαν στην κατασκευή περισσότερων από 900 ανταλλακτικών για το F-35, και αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν το Νοέμβριο ότι βρήκαν αντικαταστάτες προμηθευτές για σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά μέρη. Η μεταφορά της παραγωγής από την Τουρκία στις ΗΠΑ αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail