Πέντε χώρες ζητούν από τον ΟΗΕ να μην καταχωρίσει το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράζ

Freepen.gr - Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Ελλάδα και η Κύπρος κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην καταχωρίσουν τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Fayez al-Sarraj, σύμφωνα με μια καλά τοποθετημένη πηγή στον ΟΗΕ της αιγυπτιακής Ahram.

Οι πέντε χώρες έστειλαν note verbale στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι παράνομη και δεν μπορεί να εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία και ο επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ Σαράζ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η note verbale εξέτασε το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις διαδικασίες καταχώρησης διεθνών συμβάσεων στον ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε διεθνής σύμβαση ή συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ για να εγγραφεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ, ένα θέμα που δεν ισχύει για το υπογεγραμμένο μνημόνιο, ειδικά αφού ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh, στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ, απέρριψε τη συμφωνία.

Η note verbale τόνισε επίσης τη σημασία της συνεκτίμησης των αποτελεσμάτων της Συμφωνίας του Skhirat, αναφέροντας ότι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Sarraj παραβιάζει τις διατάξεις της συμφωνίας.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επομένως, η τουρκική συμφωνία είναι παράνομη και δεν πρέπει να καταχωριστεί για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail