Σήμερα είναι η επέτειος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, που βαδίζει η μεγάλη χώρα;



Ήταν η 4η Ιουλίου του 1776, μερικές Πολιτείες στην Βόρεια Αμερική, κήρυξαν την Ανεξαρτησία τους απέναντι στην Βρετανική αποικιοκρατία, με την βοήθεια της Γαλλικής αυτοκρατορίας.


Μέσα από πολύ δουλειά των κατοίκων της, κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις, εμφύλιους, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την στήριξη δικτατορικών καθεστώτων, χτίστηκε μια μεγάλη και ισχυρή χώρα, η πιο ισχυρή σε πολλούς τομείς, τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια χώρα, ίσως με το πιο δημοκρατικό θεσμικά πολίτευμα, που έγειρε την πλάστιγγα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του προηγούμενου αιώνα, υπέρ των δυνάμεων της ελευθερίας.

Τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου, την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικά των επικοινωνιών, οι οικονομικές ισορροπίες έχουν αλλάξει.

Η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες της περιοχής με αυταρχικά καθεστώτα, χωρίς προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, τής εργασίας, γνώρισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Αντίθετα οι χώρες της Δύσης χάνουν μερίδια ανάπτυξης και για να διατηρήσουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο που έχουν κατακτήσει, οδηγήθηκαν σε υπερβολικό δανεισμό των επιχειρήσεων, των κρατών και των νοικοκυριών, και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ζούμε τις αδυναμίες αυτής της ανάπτυξης.

Το μέλλον είναι αβέβαιο, όμως οι επιπτώσεις των εξελίξεων είναι ορατές παντού.

Η εκλογή Τράμπ και το Brexit, ήταν δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, το ζούμε στην Ευρώπη, ειδικά στην περιοχή μας.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η υγειονομική κρίση αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπό του και την επικίνδυνη πρακτική του.

Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο, ελπίζω στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, να κλείσει ο εφιάλτης της εξουσίας Τράμπ και να βρουν ένα δρόμο δημιουργικό για το εσωτερικό της χώρας και την διεθνή σταθερότητα και ευημερία.

Τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλα, κρύβουν μεγάλους κινδύνους και δεν λύνονται με τυχοδιωκτικές συμπεριφορές, όπως του Τράμπ και των φίλων τους στην περιοχή, όπως ο Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail