Για την Rojbin θα κάνουμε καμιά πορεία; Επιδρομή αμέτρητων Τούρκων αστυνομικών και βασανιστήρια μέσα στο σπίτι της

Freepen.gr - H Κούρδισσα ακτιβίστρια Rojbin Çetin βασανίστηκε για τρεισήμισι ώρες από μια ειδική αστυνομική μονάδα στο διαμέρισμά της στο Diyarbakir. Δαγκώθηκε από σκύλους, προσβλήθηκε η γυναικεία της αξιοπρέπεια, της αφαίρεσαν τα ρούχα και φωτογραφήθηκε με τα μάτια κλειστά, αναφέρει το πρακτορείο ANF.

Η Rojbin Çetin συνελήφθη στο Diyarbakir την Παρασκευή ως μέρος μιας αστυνομικής επιχείρησης κατά της κουρδικής κοινωνίας. Οι πολιτικοί του HDP Meral Danış Beştaş και Ayşe Acar Başaran ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος TJA, που είναι επίσης μέλος της επιτροπής τοπικής διοίκησης του HDP, βασανίστηκε για τρεισήμισι ώρες στο διαμέρισμά της. Οι Beştaş και Acar τεκμηρίωσαν την κακοποίηση με φωτογραφίες και ζήτησαν άμεση δήλωση από την τουρκική κυβέρνηση.

ΗΟ αντιπρόεδρος του HDP, Meral Danış Beştaş δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: "Η Rojbin Çetin βασανίστηκε στο διαμέρισμά της στο Ντιγιαρμπακίρ όταν συνελήφθη. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε με τρόπο που δεν μπορεί να περιγραφεί ως φυσιολογικός. Κανονικά οι συλλήψεις πραγματοποιούνται από τον αντιτρομοκρατική. Ωστόσο, η αντιτρομοκρατική αστυνομία συνοδεύτηκε από μια ειδική μονάδα στο διαμέρισμα της Rojbin. Όλο το κτίριο περιβαλλόταν από εκατοντάδες αστυνομικούς".

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ντιγιαρμπακίρ ξεκίνησε μια νέα τακτική στην οποία τα σκυλιά χρησιμοποιούνται ως μέθοδος βασανιστηρίων, τόνισε η Beştaş και συνέχισε να λέει ότι η Rojbin Çetin ήταν μόνη στο διαμέρισμα τη στιγμή της αστυνομικής επιδρομής και δεν κλήθηκαν μάρτυρες, καθώς απαιτείται επίσης από την τουρκική νομοθεσία. Αφού η πόρτα έσπασε από την αστυνομία, δύο σκύλοι όρμησαν πρώτα στην Rojbin Çetin. Δαγκώθηκε και στα δύο πόδια. "Οι δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσαν σκόπιμα και παρατήρησαν αυτήν την επίθεση. Η Rojbin Çetin υποβλήθηκε σε σειρά βασανιστηρίων στο διαμέρισμά της για τις επόμενες τρεισήμισι ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπέστη σοβαρή σeξουαλική κακοποίηση. Μετά από λίγο είχε τα μάτια κλειστά. Βασανίστηκε στη δική της κατοικία για να πει τι της ζητούσαν πριν φτάσει ένας δικηγόρος. Όσο μεγαλύτερη αντίσταση έδειχνε, τόσο αυξανόταν το επίπεδο των βασανιστηρίων. Είχαν ένα όπλο στο κεφάλι της. Της είπαν: «Αν ουρλιάζεις και δε μιλάς, ξέρεις τι θα κάνουμε. Αν το διαμέρισμα δεν ήταν στον δεύτερο όροφο αλλά στον πέμπτο, θα είχες πηδήξει ούτως ή άλλως, τότε δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα». "Η φίλη μας Rojbin είναι ακόμα τα χέρια αυτών των τεράτων".

Η Beştaş σημείωσε ότι η Rojbin Çetin μπορεί να αναγνωρίσει τους βασανιστές τους. Το HDP απαιτεί άμεση δήλωση από την κυβέρνηση και νομική δράση κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Η Ayşe Acar Başaran, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Γυναικών του HDP, πρόσθεσε στα σχόλια της συναδέλφου της της κοινοβουλευτικής ομάδας: "Τα βασανιστήρια περιελάμβαναν τη Rojbin να είναι γuμνή και με κλειστά μάτια. Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι τι θα συμβεί με αυτές τις φωτογραφίες. Πού θα δημοσιευτούν, ποια τρολ θα τις σχολιάσουν; Θα χρησιμοποιηθεί ως άλλη μορφή βασανιστηρίων. Αλλά όλες αυτές οι επιθέσεις δεν θα μπορέσουν να φοβίσουν το γυναικείο κίνημα. Δεν είναι απλώς μια επίθεση εναντίον κούρδισσων γυναικών. Όλες οι γυναικείες οργανώσεις πρέπει να αντιδράσουν μαζί και να αναγνωρίσουν τη διάσταση της μισογυνιστικής πολιτικής του AKP".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail