«Η Ταρχούνα έγινε πόλη-φάντασμα. Κλέβουν ακόμη και τις κότες, καίνε τα σπίτια»

A Tarhuna sunset Photo by Husam Ali
Στις 5 Ιουνίου, οι πολιτοφυλακές που συνδέονται με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), μια προσωρινή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ με έδρα την Τρίπολη, προωθήθηκαν στην Ταρχούνα μετά από μια υποχώρηση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη της Βεγγάζης, Khalifa Haftar . «Ήταν μια ανθρωπιστική χειρονομία που είχε σκοπό να γλυτώσει το λαό από περαιτέρω αιματοχυσία», δήλωσε ο στρατηγός Ahmed Ahmed al-Mismari, εκπρόσωπος του LNA.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο LNA ανέλαβε τον έλεγχο της Tarhuna τον Απρίλιο του 2019 ως μέρος μιας μεγαλύτερης επίθεσης που αποσκοπούσε στην κατάληψη της Τρίπολης από τη GNA. Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από πρόσκληση του Fayez al-Sarraj, του πρωθυπουργού της GNA, η Τουρκία άρχισε να στέλνει όπλα, τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό και περίπου 13.000 Σύριους μαχητές από τον τουρκικό υποστηριζόμενο Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA) στη Λιβύη για υποστήριξη της GNA. Οι μαχητές του SNA συνόδευαν τις δυνάμεις της GNA όταν μπήκαν στην Tarhuna.

«Η τουρκική παρέμβαση άλλαξε τα πάντα», είπε μια πηγή του LNA, η οποία ήθελε να παραμείνει ανώνυμη. «Οι Σύριοι μισθοφόροι, ο βαρύς εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών ναυτικών σκαφών και των UAV (οπλισμένα αεροσκάφη)… ήταν κάτι περισσότερο από αυτό για το οποίο είχαμε προετοιμαστεί. Η υποχώρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αυξανόμενη πίεση από τη Διεθνή κοινότητα. Η Tarhuna δέχτηκε επίθεση σε όλα τα μέτωπα και είδαμε ότι η αντίσταση σε μια περιτριγυρισμένη πόλη θα έθετε σε κίνδυνο 160.000 πολίτες".

Λίγες ώρες μετά την επίσημη κατάληψη της πόλης από τη GNA, ο Husam Ali, ένας 26χρονος λογιστής στην Tarhuna, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά μετά από μήνες. «Δεν είχα διαδίκτυο για περισσότερες από 60 ημέρες», είπε. «Είχαμε διακοπές ρεύματος, διακοπές νερού. Γίνεται από το εξωτερικό, από τη GNA. Είναι εκδίκηση για την Tarhuna, επειδή η Tarhuna θεωρείται πιστή στο LNA. Η πόλη είναι τόσο άδεια, τώρα μοιάζει με πόλη-φάντασμα".

Σύμφωνα με την πηγή του LNA, περισσότεροι από 37.000 πολίτες εκτοπίστηκαν από την Tarhuna και επανεγκαταστάθηκαν στη Σίρτη και ανατολικότερα. «Η GNA χρησιμοποιούσε μια στρατηγική βασισμένη στη λιμοκτονία στην Tarhuna. Έκοψαν τρόφιμα και ιατρικά εφόδια. Έκοψαν την ηλεκτρική ενέργεια από το κύριο δίκτυο τροφοδοσίας, καθώς και υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου. Στοχεύτηκε οτιδήποτε στάλθηκε από τη Βεγγάζη, από εξαεριστήρες για την καταπολέμηση της επιδημίας Covid 19 έως βυτιοφόρα καυσίμων. Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους ανθρώπους της Ταρχούνα να υποφέρουν πλέον», είπε.

Ο Husam Ali περιέγραψε την κατάσταση λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της GNA και των Σύριων μαχητών στην Tarhuna. «Απλώς έπρεπε να κρύψω τα τιμαλφή της οικογένειάς μου», είπε. «Δεν είχε χρειαστεί να κάνω κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη στιγμή, οι πολιτοφυλακές απέχουν δύο χιλιόμετρα από εμένα. Κλέβουν τα πάντα. Έκλεψαν κοτόπουλα από μια ηλικιωμένη γυναίκα, έφυγαν και μετά επέστρεψαν για να κλέψουν τα σκουλαρίκια της". Σχεδόν αμέσως μετά που δυνάμεις προσκείμενες στη GNA ανέλαβαν την Ταρχούνα, φωτογραφίες και βίντεο μαχητών της GNA και του SNA που λεηλάτησαν την πόλη πλημμύρισαν τα κοινωνικά μέσα. Πολλές εικόνες ήταν αυτές που είχαν τραβήξει οι μαχητές και αναρτήθηκαν με υπερηφάνεια. Σε μια ιδιαίτερα φρικτή φωτογράφιση, οι μαχητές ποζάρουν με ζώα ζωολογικού κήπου που είχαν σφαγιάσει, συμπεριλαμβανομένων γαζελών και λιονταριού.

Για τον Αλί, η λεηλασία και η καταστροφή ήταν μια πικρή υπενθύμιση των ετών που πέρασαν υπό την πολιτοφυλακή πριν ο LNA καταλάβει την Ταρχούνα. «Είχαμε οικονομικές δυσκολίες, αλλά η ζωή εδώ ήταν πολύ καλύτερη όταν ο [LNA] είχε τον έλεγχο. Τα πράγματα γίνονταν πάλι σταθερά και ξαναχτίζαμε», είπε. Χρόνια πολέμου σημάδεψαν την Ταρχούνα και η διαδικασία ανοικοδόμησης ήταν αργή. Στις 7 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την πτώση της πόλης, οι μαχητές της GNA εισέβαλαν σε εμπορικό κέντρο, λεηλάτησαν το περιεχόμενό του και του έβαλαν φωτιά.

«Για να δούμε τα πράγματα που έχουν κάνει αυτοί οι μαχητές εδώ, όπως το κάψιμο του εμπορικού μας κέντρου, είναι ενοχλητικό», είπε ο Αλί. «Οι Σύριοι είναι ήδη διάσημοι για το πόσο καλά κλέβουν εδώ. Θα πάνε σε μια πόρτα και θα ανακοινώσουν στους ανθρώπους μέσα, «Είναι ασφαλές, ανοίξτε την πόρτα» και όταν οι άνθρωποι ανοίγουν την πόρτα, οι Σύριοι κλέβουν τα πάντα μέσα. Έχουν κλέψει ακόμη και φανάρια από την πόλη. Είναι αστείο και λυπηρό ταυτόχρονα".

Μια πηγή από τη φατρία Faylaq al-Majd του SNA που βρισκόταν στην Tarhuna επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς για λεηλασίες. «Ναι, λεηλατήσαμε. Έχουμε λεηλατήσει και στην Τρίπολη. Δεν πληρώνουν τους μισθούς που μας υποσχέθηκαν, έτσι κερδίζουμε τα προς το ζην», είπε. «Αν δούμε κάτι βαρύ ή που να αξίζει τον κόπο, το παίρνουμε. Είναι ένα φυσιολογικό πράγμα". Έστειλε τρεις φωτογραφίες του σπιτιού ενός πολίτη στην Tarhuna που είχε λεηλατήσει. Τα δωμάτια είχαν λεηλατηθεί.

"Δεν μας αφήνουν να μείνουμε σε σπίτια στην Tarhuna, οπότε θα μείνουμε στο στρατόπεδο Yarmouk για κάποιο χρονικό διάστημα", ανέφερε η πηγή του SNA, αναφερόμενος σε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο νότια της Τρίπολης, το οποίο κατελήφθη από τη GNA στα τέλη Μαΐου. «Είναι κρίμα, γιατί είχα ένα όμορφο σπίτι στην Τρίπολη». Ο μαχητής του SNA είχε στεγαστεί σε μια ευρύχωρη, καλά εξοπλισμένη οικογενειακή βίλα στην Τρίπολη, που εγκαταλείφθηκε όταν οι άμαχοι κάτοικοί της έφυγαν από τις μάχες στη γειτονιά τους. Η πλειοψηφία των μαχητών του SNA στη Λιβύη καταλαμβάνει σπίτια πολιτών τα οποία επίσης λεηλατεί.

Στις 10 Ιουνίου, ο Husam Ali έστειλε μια άλλη ενημέρωση. «Οι δυνάμεις της Rada έχουν έρθει και οι περισσότεροι Σύριοι έχουν φύγει», είπε. Η Rada (ειδικές αποτρεπτικές δυνάμεις) λογίζεται ως αστυνομική δύναμη. Υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών της GNA, αλλά λειτουργούν αυτόνομα. Ο αρχηγός τους, ο Αμπντέλ Ραούφ Κάρα, είναι σαλαφιστής, και ως εκ τούτου, η πολιτοφυλακή του έχει στοχεύσει συνήθως ομοφυλόφιλους, όσους καταναλώνουν αλκοόλ και χρήστες ναρκωτικών. Έχουν κατηγορηθεί για αμέτρητες απαγωγές και εξωδικαστικές εκτελέσεις. «Είναι μια πολύ κακή ομάδα, αλλά είναι πιο πειθαρχημένη, και μαζί τους εδώ, μπορεί να υπάρχει λιγότερη καταστροφή και κλοπή», είπε ο Ali.

Ο μαχητής του SNA που πήγε στο Tarhuna επιβεβαίωσε την άφιξη της Rada στην πόλη. «Είναι σαν το ISIS. Βρίσκονται στα σημεία ελέγχου τώρα και ελέγχουν ακόμη και τα αυτοκίνητα για τσιγάρα», είπε. «Οι άλλες πολιτοφυλακές της Λιβύης φαίνεται να τους μισούν».

«Οι άλλες πολιτοφυλακές φοβούνται τη Rada», δήλωσε η πηγή του LNA. «Είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα. Και είναι εξτρεμιστές. Έχουν πολεμήσει το ISIS, αλλά έχουν επίσης τρομοκρατική νοοτροπία".

Μια μέρα αργότερα, ο Αλί έγραψε ξανά για να πει ότι έκανε λάθος να είναι αισιόδοξος. «Οι πολιτοφυλακές καίνε σπίτια εδώ», είπε. «Είναι σπίτια που ανήκουν σε ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι πιστοί στον LNA. Και κλέβουν ακόμα ό,τι μπορούν».

Αφού εισήλθαν στην Ταρχούνα, οι δυνάμεις της GNA ισχυρίστηκαν ότι αποκάλυψαν μαζικούς τάφους στην πόλη, κατηγορώντας αμέσως τον LNA και την Kaniyat, μια τοπική πολιτοφυλακή, ως υπεύθυνους. Το 2012, η Kaniyat, μια πολιτοφυλακή που διευθύνεται από την οικογένεια Kani, πήρε τον έλεγχο της Tarhuna. Πριν από την προώθηση του LNA στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019, οι Kaniyat ήταν πιστοί στη GNA.

Η πηγή του LNA είπε: «Ο LNA εισήλθε στην Tarhuna τον Απρίλιο του 2019. Δεν πραγματοποιήσαμε μαζικές εκτελέσεις οποιουδήποτε είδους. Διαφορετικά, γιατί δεν το κάναμε στους μισθοφόρους από τη Συρία, καθώς η Σύμβαση της Γενεύης δεν τους προσφέρει προστασία ως αιχμάλωτους πολέμου; Είναι ενδιαφέρον ότι η GNA τα βρήκε τόσο γρήγορα, καθώς πιθανότατα δεν υπήρχε ένα σημάδι που να τους έλεγαν «μαζικούς τάφους. Ήταν σαφώς οι δράστες».

Απορρίπτοντας οποιαδήποτε ανάμειξη του LNA, ο εκπρόσωπος του LNA, Στρατηγός Ahmed al-Mismari είπε ότι χαιρέτισε την έκκληση του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση έρευνα για το θέμα των μαζικών τάφων και είπε ότι ο Στρατός παρακολουθεί τις παραβιάσεις της GNA εναντίον αμάχων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail