"Το πλοίο τελεί υπό την προστασία της τουρκικής κυβέρνησης"

Αυτή την απάντηση έλαβε χθες το ελικόπτερο που απονηώθηκε από την ελληνική φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ", για να ελέγξει το εμπορικό πλοίο "Cirkin", σημαίας Τανζανίας, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Λιβύη υπό τη συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών OHP. Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίστηκε η αποστολή ελέγχου και επιβολής εμπάργκο όπλων μέσω της επιχείρησης "IRINI" που διενεργεί ευρωπαϊκή δύναμη με εντολή του ΟΗΕ στα ανοικτά της Λιβύης.

Άρκεσε λοιπόν μια σύντομη φράση από τον Τούρκο διοικητή για να φανερωθεί για μια ακόμη φορά η πολιτική ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να φανεί το βασικό πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή η Τουρκία: ότι είναι η μόνη δύναμη που έχει την αποφασιστικότητα να δρα κατά τον τρόπο που κρίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Με αυτή τη φράση και η δύναμη σκαφών που μετέχει στην επιχείρηση IRINI υποβαθμίστηκε σε απλό πορτιέρη του Ερντογάν και όπως είχε καταγγείλει εξαρχής ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς, λειτουργεί de facto ως υποβοηθητική δύναμη των ΜΚΟ για τη μεταφορά μεταναστών στην Ευρώπη (δηλαδή στη Σούδα της Κρήτης). Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι καλύτερο να σταματήσει η επιχείρηση IRINI, γιατί με τον τρόπο που λειτουργεί μόνο ζημιά κάνει.

Αναστάσιος Λαυρέντζος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail